Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Laurențiu Pleșca: Referendumul privind aderarea la UE va arăta dacă actorii politici sunt proruși sau proeuropeni

Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din această toamnă va fi un exercițiu care va arăta dacă actorii politici sunt veritabili proeuropeni sau proruși. Opinia aparține politologului Laurențiu Pleșca și a fost făcută pentru Moldova 1. Expertul consideră că este foarte importantă o prezență masivă pentru a demonstra comunității internaționale că moldovenii își doresc cu ardoare să fie cetățeni europeni până în anul 2030.

Laurențiu Pleșca este analist politic, expert în securitatea UE, integrare europeană și Parteneriatul Estic, și a oferit un interviu în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, iar mai jos găsiți textul interviului.

Radu Osipov: Așadar, președinta Maia Sandu a propus un referendum pentru a stabili proiectul de țară - Aderarea la Uniunea Europeană. Obiectivul pe care îl consideră realizabil guvernarea și Președinția este 2030. Consiliul European a dat undă verde negocierilor cu Republica Moldova. Sunt peste 30 și ceva de capitole care trebuie negociate. Mai multe partide se declară proeuropene, inclusiv din opoziția extraparlamentară. Fosta bașcană găgăuză, Irina Vlah, care s-a lansat în politica națională, a declarat într-o conferință de presă că nu recunoaște importanța unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Laurențiu Pleșca este cu noi în direct. Așadar, domnule Pleșca, bună seara. Cât de oportun este acest referendum privind aderarea la Uniunea Europeană?

Laurențiu Pleșca: Din punctul meu de vedere, faptul că referendumul acesta pro-Europa are loc în același timp cu alegerile prezidențiale, care sunt practic tot atât de importante, îi conferă legitimitate, dar și o prezență mult mai mare. Pentru că, de fapt, acum este momentul odată cu demararea procesului de negociere cu Uniunea Europeană, acest proces poate fi accelerat doar printr-un vot pozitiv prin care cetățenii să demonstreze că își doresc cu ardoare să devină cetățeni europeni până în anul 2030. Și, de fapt, acest referendum ne va arăta și numărul real de proeuropeni, care, în opinia mea, este de aproximativ 60 la sută din populație. Poate chiar mai mult, dacă considerăm cetățenii care sunt în afara țării.

De asemenea, este important de punctat faptul că anul 2024 chiar este un an important pentru parcursul european al țării noastre. Pentru că, odată cu deschiderea negocierilor, vom afla și o dată cheie pe care ne-o propun și partenerii europeni. Și consider că este important să decidem la acest referendum încotro ne îndreptăm. Pentru că în Republica Moldova, de la independență încoace, practic, această dezbatere a vectorului politic a fost mereu una pregnantă în societate. Și consider că acum a venit momentul să punem punct acestei întrebări dacă ne dorim sau nu să aderăm la Uniunea Europeană.

Radu Osipov: Domnule Pleșca, mai multe partide se declară proeuropene la Chișinău. Iată, acest referendum, dacă va reuși, ce implicații va avea în viitor? Va exista oare o presiune pe acele partide care spun că își doresc aderarea la Uniunea Europeană?

Laurențiu Pleșca: De fapt, acum cu acest referendum, vom afla cu siguranță care sunt actorii politici europeni veritabili. Pentru că una este să te declari proeuropean și cu totul alta este să faci anumite acțiuni pentru ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. De aceea, acest referendum, practic, va da arama pe față a celor care sunt actori politici proeuropeni sau a celor care sunt de fapt, să spunem, „agenți de influență prorusească”.

Radu Osipov: Totuși, acei care contestă necesitatea unui referendum pot fi considerați veritabili proeuropeni?

Laurențiu Pleșca: Desigur că faptul că anumiți actori politici de pe eșichierul de stânga de obicei contestă demararea unui referendum, reprezintă și faptul că aceștia, practic, nu doresc binele Republicii Moldova. Și, de exemplu, ați menționat și declarația fostei bașcane, Irina Vlah, prin care, practic, dorește includerea și unei alte întrebări la acest referendum. Consider că Irina Vlah ar trebui să evite astfel de propuneri pentru că acestea pot fi interpretate ca făcând jocul unor interese ostile Republicii Moldova.

Deci, pentru mine, pasul imediat următor pentru partidele proeuropene ar trebui ca acestea să se alinieze în jurul dezideratului de integrare proeuropeană. Și practic să promoveze acest referendum. Pentru că este foarte important să avem o prezență masivă atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendumul care va fi organizat în aceeași zi. Pentru că, de fapt, promovarea Uniunii Europene ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru actorii politici proeuropeni. Consider că aceștia mai au și o oportunitate prin faptul că promovează dezideratul european, promovează participarea la referendum și, de ce nu, le oferă o platformă prin care își pot exprima anumite convingeri politice pentru alegerile parlamentare din 2025. Deci, practic, acesta este un exercițiu democratic prin care putem să ne apropiem tot mai aproape de Uniunea Europeană.

Radu Osipov: Am observat și părerile despre neutralitatea Republicii Moldova. Am putea spune oare că abordarea față de neutralitate este și o foaie de turnesol pentru a vedea cine, într-adevăr, este proeuropean sau cine mimează proeuropenismul și urmează indicațiile Rusiei?

Laurențiu Pleșca: De acord cu Dumneavoastră. Este exact ca și în cazul condamnării războiului Federației Ruse în Ucraina. Deci, practic, faptul că nu condamni războiul îți conferă un statut prin care ești cumva într-un acord tacit față de fărădelegile care se întâmplă pe teritoriul ucrainean și ești împotriva rezistenței ucrainenilor. Deci, după mine, este foarte important să vedem în acest scrutin cine se va poziționa pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru că, desigur, Federația Rusă va încerca să submineze acest proces democratic, ca de fiecare dată. Și, desigur, acest referendum pro Europa ne va oferi și sprijinul internațional de care avem atâta nevoie.

Când vor vedea partenerii europeni că Republica Moldova este cu o majoritate covârșitoare dornică să adere la Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni vor demonstra că își doresc cu ardoare să fie cetățeni europeni.

Radu Osipov: Domnule Pleșca, vă mulțumesc mult pentru că ați fost ÎN CONTEXT.

Laurențiu Pleșca: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult