Social

Alexei Buzu: Primăria Chișinău este direct responsabilă de remunerarea asistenților personali, iar Guvernul nu intenționează să-i sprijine financiar

Municipalitatea Chișinău este direct responsabilă de achitarea salariilor celor peste două mii de asistenți personali din municipiu, iar Guvernul nu intenționează să intervină cu vreun sprijin financiar. Precizarea a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în contextul în care mai multor asistenți personali din Chișinău riscă să li se taie salariile în jumătate ori chiar să fie concediați, deoarece municipalitatea nu are bani pentru ei.

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Contactați pentru o reacție, reprezentanții Primăriei ne-au spus că povara financiară pe bugetul local este prea mare și că vor cere repetat Parlamentului să facă rectificări bugetare și să aloce bani suplimentari pentru asistenții personali.

Potrivit lui Alexei Buzu, până în anul 2023, asistenții personali au fost în subordinea consiliilor raionale. Începând cu acest an, de ei este responsabil Guvernul. Excepție fac în continuare municipiul Chișinău și Autonomia Găgăuză, pe motiv că bugetele pe care le au sunt suficiente încât să poată plăti salariile asistenților personali.

Mai mult, Buzu spune că, în anii precedenți, prin Fondul de susținere al populației, Executivul contribuia cu plata salariilor pentru aproximativ 400 de asistenți personali din municipiul Chișinău. Acum, acest fond este anulat din cauza că nu mai erau încasări, iar cele două primării trebuie să identifice resurse din bugetele pe care le au.

„În locul acestui fond, Guvernul a identificat peste 200 de milioane de lei și va continua finanțarea serviciilor sociale, inclusiv a asistenților personali, iar în municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, urmează să fie identificate resurse proprii. Pentru mine este complicat să înțeleg cum municipalitatea Chișinău, cu un buget de peste șase miliarde de lei, nu poate identifica resursele necesare pentru 390 de asistenți personali”, a precizat Alexei Buzu.

Reprezentanții Primăriei Chișinău ne-au spus că povara financiară este prea mare. Municipalitatea va depune repetat un amendament în Parlament pentru a rectifica bugetul în acest sens.

„Restul municipiilor, orașelor, satelor vor avea finanțarea centralizată. Considerăm că este incorect, nu e echitabil, pentru că locuitorii orașului Chișinău tot trebuie să fie protejați de către Guvernul Republicii Moldova. Povara financiară pe umerii municipiului este în acest an de 1,3 miliarde de lei. În mare parte, este din cauza angajamentelor financiare puse pe seama Primăriei prin deciziile Parlamentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu.

Potrivit datelor, în total, în țară sunt aproximativ 7200 de asistenți personali. Dintre aceștia, 2200 sunt în municipiul Chișinău. Salariul net al unui asistent personal ajunge la 4900 de lei lunar.

Citește mai mult