Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Otilia Nuțu: România este cuplată cu câteva țări interesate să investească în producerea energiei electrice și în R. Moldova

România este cuplată cu câteva țări, fapt ce va permite implicarea companiilor din regiune, nu doar din Republica Moldova, să investească în producerea energiei electrice. Aceasta este o precondiție pentru a face la noi o piață lichidă. Opinia aparține expertei în energetică, Otilia Nuțu, de la Expert Forum București și a fost exprimată în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1.

Mai jos găsiți textul interviului.

Radu Osipov: Așadar, România are un mix energetic bun. Cum au fost integrate regenerabilele și cât de reușit a fost mecanismul de subvenționare a investițiilor în România?

Otilia Nuțu: Noi aveam un mix bun și din cauză că aveam destul de multe capacități hidro. Au fost la începutul anilor 2010, investiții foarte mari în energie eoliană, în special, și mai puțin în energie solară. Din cauză că la vremea respectivă aveam o schemă destul de generoasă inițial de certificate verzi pentru aceste capacități regenerabile. Schema a fost ajustată, însă, începând cu 2013-2014 și oricum nu mai era valabilă pentru capacitățile noi care urmau să fie instalate după 2016. Deci câțiva ani de zile am avut un gol de sprijin pentru investițiile în energia regenerabilă și, mai mult decât atât, existau și niște probleme în piață și legislative care făceau foarte dificilă forma de finanțare clasică pentru investițiile în capacități de producție de energie electrică.

Și anume contractele de vânzare de energie în avans, folosind acel contract pentru a obține un credit bancar pentru finanțarea capacității. Și vinzi energia electrică care ar urma să fie produsă în momentul în care capacitatea este instalată. Asta s-a schimbat la sfârșitul anului 2021 și acum se pot încheia astfel de contracte. Însă, din păcate, piața a fost reglementată destul de serios și destul de haotic în ultimii doi ani din cauza schemelor de plafonare și compensare pentru consumatori care au distorsionat și prețurile din piață și capacitatea actorilor din piață să mai încheie contracte.

Acum noi avem câteva scheme de sprijin care urmează să accelereze investițiile în energia regenerabilă. Există în același timp și un interes de piață destul de mare din cauză că prețurile au fost destul de mari în ultimii ani. Cred că cea mai importantă schemă, pe lângă banii europeni care sunt în PNRR, va fi schema care se cheamă Contracte pentru diferență. Schema funcționează în felul următor: se face o licitație, cei care vor să instaleze capacități pun un preț minim. Dacă prețul de piață este mai mic decât acel preț minim, vor obține o compensație de la stat. Dacă prețul este mai mare decât cel agreat, atunci vor plăti ei înapoi. Iar această schemă, care este o schemă de ajutor de stat, ar urma să fie finanțată parțial din fonduri europene, din Fondul de modernizare, și parțial din contribuții plătite de consumatori, așa cum era în cazul certificatelor verzi. Deci, în mare, cam astea sunt schemele pe care le avem în prezent.

Radu Osipov: OPCOM, operatorul pieței din România, a trecut Prutul. Are o experiență de 20 și ceva de ani în România. Credeți că va reuși în Republica Moldova, unde nu avem producători mari deocamdată și piața nu este lichidă, suntem în proces de liberalizare? Care este experiența OPCOM-ului în România?

Otilia Nuțu: Același lucru se putea spune și în cazul României. Pentru că dacă ne uităm la ce capacități de producție existau în momentul în care s-a înființat OPCOM în România, practic, toate sau aproape toate erau deținute de Ministerul Energiei, se chema Ministerul Industriilor și Resurselor la vremea respectivă. Deci, până la urmă, ce contează mai întâi? Să ai o platformă pe care să poată intra după aceea jucătorii și să facă investiții, gândindu-se că va exista această piață, sau invers? Eu cred că e bine să existe întâi și întâi această platformă. La noi OPCOM a avut un succes destul de mare, cel puțin până acum câțiva ani. Mai ales, în condițiile în care o problemă mare în România era faptul că existau companii de stat care nu vindeau la niște prețuri transparente. Și OPCOM a fost un instrument de transparentizare a acestor tranzacții. Ei au o experiență bogată în sensul că au organizat această piață spot, în special, care este foarte puternic digitalizată, să spun așa, și care trebuie să fie foarte bine legată de o piață de echilibrare și au o experiență cu asta, folosind o platformă care a fost dezvoltată împreună cu parteneri finlandezi.

Deci, în același timp, noi avem deja o piață care este regională, deci, suntem cuplați cu câteva țări. Așa că cred că este un lucru bun, pentru că în această piață vor intra jucători din regiune, nu doar din Republica Moldova. Deci cred că este o precondiție pentru a face o piață lichidă în care urmează să investească producători și de energie electrică.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru că ați fost cu noi ÎN CONTEXT.

Otilia Nuțu: Și eu vă mulțumesc pentru invitație.

Citește mai mult