Politic

Analiză M1: Importatorii înregistrați pe malul drept plătesc de 16 ori mai mult decât cei transnistreni

Regimul de la Tiraspol a reacționat concertat la introducerea taxelor vamale pentru firmele din Trasnistria începând cu 1 ianuarie. Săptămâna aceasta, a aplicat penalități pentru agricultorii de la Dubăsari și a majorat tarifele la gazele livrate școlilor românești din regiunea secesionistă. Iar joi, 11 ianuarie, autoritățile separatiste au înscenat un protest la linia administrativă Varnița-Tighina.

GUVERNUL MOLDOVEAN, PRACTIC, NU APLICĂ TAXE VAMALE

Republica Moldova are acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Turcia și cu țări din CSI, de care beneficiază și Transnistria. Taxele vamale sunt de fapt un instrument de protecție a pieței și se aplică în mare parte pentru materiile prime.

Un importator înregistrat pe malul drept achită TVA - 70% din totalul taxelor, 24% - accize și doar 6% constituie taxele vamale. Antreprenorii din Transnistria nu plătesc TVA și accize. Mărfurile accizabile sunt combustibilul, tutunul și alcoolul. Cifrele concurenței neloiale sunt următoarele: importatorii de pe malul drept plătesc de 16 ori mai mult decât cei din regiunea controlată de separatiști.

SEPARATIȘTII CHELTUIE 1 MILIARD DE LEI PE STRUCTURILE PARAMILITARE

Propaganda de la Tiraspol a pus tunurile pe Chișinău: Taxele vamale încurcă la ridicarea salariilor, titrează „presa” din regiune. „Presa” este totuși un cuvânt prea generos.

În schimb, regimul separatist a majorat în ultimii doi ani cheltuielile pentru structurile paramilitare și propagandă. Prin urmare, regimul cheltuie 5% din propriul buget pe așa-zisa armată, tot 5% pentru miliție și 2% pentru mgb, așa-numitul minister al securității. Iar propaganda regimului primește 1%. În total, aproximativ 850 de milioane de ruble transnistrene sau, potrivit cursului stabilit de Tiraspol, aproximativ 1 miliard de lei.

Cursul așa-numitei bănci centrale este menținut artificial. Rubla transnistreană nu este convertibilă. În 2016, regimul a impus un curs de 16,1 ruble pentru 1 dolar. Rubla transnistreană nu este acoperită, banca centrală de la Tiraspol nu are rezerve, are chiar datorii. Iată de ce firmele din regiunea transnistreană sunt obligate să vândă valuta așa-zisei bănci republicane la prețul stabilit de regim, exact cum se întâmplă acum în Rusia.

Pentru că acest curs este mai mic decât cel real, practic antreprenorii din regiunea transnistreană subvenționează populația. Mărfurile de larg consum de import costă mai ieftin decât valoarea lor de piață. Ca în orice regim dictatorial, există cei de-ai casei și clanuri, doar antreprenorii care nu sunt în cârdășie cu regimul vând valută străină.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult