Externe

Bruxelles-ul pregătește concesii lui Viktor Orbán în privința ajutorului pentru Ucraina

Comisia Europeană este dispusă să cedeze în fața unora dintre cererile Ungariei pentru a asigura un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit unor oficiali de rang înalt, scrie Financial Times. Premierul ungar vrea revizuirea în 2025 a pachetului de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Kiev în schimbul renunțării la vetoul său.

AFP
Sursa: AFP

Bruxelles-ul a depus eforturi pentru a găsi o soluție la blocajul ungar de când premierul Viktor Orbán a pus veto la pachetul UE în decembrie. Problema este cu atât mai presantă cu cât un impas în Congresul SUA înseamnă că sprijinul Washingtonului pentru Kiev este, de asemenea, incert, într-un moment în care Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene.

Ca o modalitate de a-l convinge pe Orbán să renunțe la veto-ul său, Comisia este deschisă să îi ofere premierului Ungariei o oportunitate în 2025 de a opri acordul de finanțare la jumătatea drumului, au declarat pentru Financial Times trei oficiali informați în legătură cu acest subiect.

În cadrul acestei potențiale concesii, UE ar include o revizuire a pachetului de sprijin pe patru ani anul viitor, când va evalua dacă Ucraina mai are nevoie de bani și dacă a îndeplinit cerințele pentru a primi ajutor din partea UE. Acest lucru i-ar oferi lui Orbán șansa de a se opune prin veto continuării acestuia.

Comisia este, de asemenea, deschisă la audituri anuale ale ajutorului și la introducerea unei clauze de "frână de urgență", prin care orice țară ar putea supune dezbaterii, în cadrul unui summit al liderilor UE, preocupări serioase cu privire la plățile către Ucraina. Cu toate acestea, nu ar oferi Ungariei o oportunitate suplimentară de a se opune prin veto finanțării.

Întrebat dacă acest lucru ar fi suficient pentru ca Orbán să renunțe la vetoul său, un oficial maghiar de rang înalt a declarat: „Încă nu este sigur, dar eu spun că cel mai probabil da”.

Bruxelles a deblocat în decembrie o finanțare UE de 10 miliarde de euro pentru Ungaria, care fusese înghețată anterior din cauza preocupărilor legate de statul de drept, la câteva săptămâni după ce a aprobat o plată separată de 900 de milioane de euro pentru această țară.

Ideea unei clauze de revizuire a fost propusă pentru prima dată de Ungaria în octombrie, dar alți lideri UE s-au opus unei astfel de măsuri, deoarece nu ar reuși să ofere Ucrainei certitudine cu privire la sprijinul financiar.

Obiectivul inițial al pachetului de măsuri era de a oferi Kievului un flux de sprijin previzibil pe o perioadă de patru ani, pachetul incluzând 17 miliarde de euro sub formă de granturi și 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Unele țări au declarat că revizuirea la jumătatea perioadei i-ar oferi lui Orbán șansa de a se opune ajutorului în continuare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult