Politic

Siegfried Mureșan: Ieșirea din sfera de influență a Federației Ruse reprezintă un pas important spre UE

Comisia Europeană pregătește cadrul pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul român Siegfried Mureșan, în cadrul unui briefing, susținut la Biroul Parlamentului European în România.

facebook/ Siegfried Mureșan
Sursa: facebook/ Siegfried Mureșan

Oficialul a menționat că, în ultima perioadă, țara noastră a intensificat reformele, iar ieșirea din sfera de influență a Federației Ruse reprezintă un pas important spre UE.

„După ce Comisia Europeană pregătește acest cadru este nevoie de o decizie, tot unanimă, de altfel, a Consiliului European, o decizie prin care acest cadru de negocieri este aprobat și negocierile pot începe printr-o conferință interguvernamentală în care, pe picior de egalitate, autoritățile din Republica Moldova și Comisia Europeană lansează procesul de negociere. În ultimii doi ani de zile, ritmul reformelor în Republica Moldova a fost mai mare decât oricând, care au fost blocate ani de zile, reforme în justiție, combaterea corupției, combaterea spălării banilor”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

*„Este important ca acest lucru să înceapă cât mai rapid, în mod ideal chiar înaintea alegerilor europarlamentare (...), deoarece în partea a doua a anului, după alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană va fi într-un scurt proces de reașezare instituțională de câteva luni de zile, când este mai greu ca mandate politice pentru negocieri să fie alocate", a adăugat Siegfried Mureșan.

Amintim că, la 14 decembrie 2023, Uniunea Europeană a decis să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la blocul comunitar. Parlamentul European a cerut Consiliului European să decidă în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate: 468 de deputați au votat pentru, 99 au fost împotrivă și 58 de parlamentari s-au abținut.

Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a crescut într-un an, în rândul cetățenilor moldoveni. În prezent, mai mult de jumătate dintre moldoveni, mai exact 55,4%, susțin acest demers, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

La data de 3 martie 2022, la distanță de o săptămână după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. În data de 5 mai 2022, Parlamentul European a adoptat rezoluția în care a solicitat acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, prin votul liderilor UE, țara noastră a obținut acest statut.

Citește mai mult