Doctor în științe politice: „Interesul Moscovei este să acutizeze problema lipsei de energie în regiunea transnistreană și să acuze Chișinăul”
Chișinăul, Tiraspolul și Moscova s-au ghidat de faptul că tranzitul de gaze va continua, în mod miraculos, dar criza, totuși, s-a produs, iar Rusia aparent nu știe cum să o gestioneze. Deocamdată interesul Moscovei este să acutizeze problema lipsei de energie în regiunea transnistreană și să acuze Chișinăul, consideră doctorul în științe politice Galiya Ibragimova. Regimul de la Tiraspol se ține cu dinții de putere și va respinge orice ajutor din partea Chișinăului sau a Kievului pentru că, în caz contrar, va recunoaște într-un fel că nu reprezintă nimic, a menționat experta la emisiunea „Dimensiunea diplomatică” de la Moldova 1.
„Am impresia că Rusia acum nu prea știe ce să facă. Există coridorul transbalcanic ca o alternativă prin care poate fi livrat gazul, dar deocamdată interesul Moscovei este să acutizeze problema lipsei de energie în regiunea transnistreană și să acuze Chișinăul. Părerea mea este că Moscova urmărește atent evoluția și nu știe cum să depășească această situație. Eu nu aș supraestima Moscova crezând că are mari strategii care trag unele sfori. Sigur că propaganda rusească este mare, inclusiv în regiunea transnistreană, dar funcționează și în restul teritoriului Republicii Moldova”, a spus Galiya Ibragimova.
Locuitorii îndură frig, iar regimul de la Tiraspol se ține cu dinții de putere. Acesta va respinge orice ajutor din partea Chișinăului sau a Kievului pentru că, în caz contrar, va recunoaște într-un fel că nu reprezintă nimic și nu are vreo valoare, consideră expertă. Potrivit ei, Chișinăul a făcut destule, dar trebuie să comunice mai activ.
„După părerea mea, lipsește o comunicare mai bună a autorităților de la Chișinău cu locuitorii din regiunea transnistreană. Eu urmăresc canalele de Telegram și presa din stânga Nistrului și nu îmi pare că toți locuitorii de acolo sunt gata să suporte această situație. Dimpotrivă, aș zice că așa-zisele autorități ale pretinsei republici moldovenești nistrene se țin cu dinții de putere și știu doar să ceară gaz rusesc. Am mari îndoieli că ei vor accepta livrările de cărbune din Ucraina”, a menționat doctorul în științe politice, Galiya Ibragimova.
Galiya Ibragimova a adăugat că, pretinsele autorități vor rezista până la capăt, de dragul așa-zisei lor calități de subiect politic, iar în situație de criză vor invoca contingentul rus: „Apare însă o întrebare: cât de influent este? Sunt o mie și jumătate de militari. Majoritatea dintre ei dețin pretinsa cetățenie a Transnistriei. Faptul că ei reprezintă forțele armate ale Rusiei creează riscuri mari. Chișinăul și Kievul înțeleg asta, deoarece dacă cineva va cere administrației de la Tiraspol să plece, contingentul acesta de militari reprezintă un garant al existenței și securității sale. Cum va reacționa Rusia dacă sunt necăjiți băieții săi ruși? E o întrebare retorică. Pe de altă parte, locuitorii din Transnistria ar vrea mai multă comunicare din partea Chișinăului, dar înțeleg și autoritățile de la Chișinău care nu vor să provoace această instabilitate cât privește securitatea. Este un element foarte sensibil și am dori ca situația să fie soluționată cât mai repede. Sperăm că situația se va normaliza și că locuitorii din Transnistria nu vor rămâne fără gaz și lumină în plină iarnă”.
Criza din regiunea transnistreană a fost declanșată de sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu 1 ianuarie. Situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică în majoritatea localităților. Mai mulți cetățeni, inclusiv din Zona de Securitate, s-au pomenit în frig și fără apă caldă, după ce Gazprom a sistat livrarea gazelor naturale. În prezent, energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai.
Amintim că pe 11 decembrie, așa-zisul soviet suprem din regiunea transnistreană a acceptat propunerea liderului autoproclamat Vadim Krasnoselski privind instituirea unei stări de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile.