Politic

Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”: Este o apreciere pentru modul în care moldovenii își apără dreptul de a trăi în pace și democrație

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a primit sâmbătă premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. La ceremonia de decernare, șefa statului a specificat că acest premiu este „o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în pace și democrație.”

„Sunt onorată să primesc acest premiu, pe care nu-l consider o recunoaștere personală, ci o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în pace și democrație. Un premiu pentru valorile europene”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a remarcat că în acest an urmează alegeri importante, precum alegerile pentru Parlamentului European, care ar putea schimba „soarta lumii” în următorii patru ani. „Teoria că politica nu ne afectează este greșită. De oamenii pe care îi alegem depinde cum vom trăi noi și copiii noștri. (...) Pentru ca binele să triumfe, este nevoie de eroi. Fiecare cetățean trebuie să devină un erou în perioada următoare. (...) Libertatea noastră va fi în siguranță doar când Republica Moldova va face parte din Uniunea Europeană”, a declarat șefa statului.

Premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care oficial își propune să onoreze „personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene”, este însoțit de un bonus de 30.000 de euro, bani proveniți de la firme timișorene private.

„Există alte premii în Europa care au o tradiție îndelungată și sperăm ca și acest premiu să ajungă să aibă o anvergură europeană și internațională. Vrem să arătăm că și orașe din Europa de Est au această vocație europeană și că acest premiu poate promova Timișoara și valorile sale. Mă bucur că președinta Maia Sandu a acceptat să fie prima laureată și să vină la Timișoara. Este un început foarte bun pentru acest an în care trebuie să cimentăm moștenirea TM2023”, a declarat primarul de Timișoara, Dominic Fritz, înainte de începerea ceremoniei de decernare a premiului.

Oficialul român a mai remarcat că Maia Sandu apare nu doar ca un lider puternic pentru poporul său, ci și ca un model pentru milioane de europeni din afara țării sale. „Ea a crezut în valorile Uniunii Europene, dând dovadă de determinare, curaj și bun-simț, perseverând în a crea o cale europeană pentru Moldova”, a mai spus Dominic Fritz.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Timișoara, România, în perioada 12-13 ianuarie, la invitația primarului Dominic Fritz.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult