Cultură

USM a organizat o dezbatere despre perspectivele de receptare în școală a operei lui Mihai Eminescu

Departe de discuții festiviste și de ideea de a-l înălța pe Eminescu pe un piedestal de neatins a fost dezbaterea „Eminescu azi, perspective de receptare în școala națională”. Evenimentul a fost organizat la Universitatea de Stat din Moldova (USM) în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” și Muzeul Național al Literaturii Române.

facebook/ Universitatea de Stat din Moldova
Sursa: facebook/ Universitatea de Stat din Moldova

De Ziua Culturii, a fost lansat întregul filatelic „Alexei Mateevici - poet al nemuririi noastre”, apărut la București cu sprijinul financiar al Primăriei Dumbrăveni din România.

Cercetători științifici, profesori de limba și literatura română de la licee și universități, precum și elevi, au participat la dezbaterea despre receptarea operei lui Eminescu.

„Miza unei astfel de dezbateri este de a ne întreba încă o dată ce, de fapt, înțelegem prin opera lui Eminescu, ce aspecte îi conferă valoare lui Eminescu și să abordăm echilibrat acest exercițiu fără a-i atribui niște lucruri festiviste care sunt în detrimentul operei eminesciene”, a menționat Natalia Hariton, profesoară de limba română.

Exegeții afirmă că se impune o cercetare și o relectură la zi a operei lui Mihai Eminescu.

„Observăm că Eminescu este un poet viu și el trebuie receptat ca atare, trebuie format un context în care elevul s-ar apropia foarte personal de opera lui Eminescu”, a subliniat cercetătoarea Oxana Gherman.

„Avem nevoie de Eminescu, pentru că este un spirit întemeietor, pentru că este cel care a dat cea mai strălucită expresie limbii române. Ne apropiem de opera lui cu atenție, fără prejudecăți, cu atenție sporită pe text, pe opera lui Eminescu”, afirmă Nina Corcinschi, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

La rândul său, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, care ține un curs Eminescu la Universitatea din Bălți, își propune să adune într-o carte toate exegezele ei despre Eminescu.

„Eminescu este unul dintre marii creatori, este un simbol și un mit totodată. Eminescu trebuie citit în contextul timpului în care a scris el, dar și în contextul timpului de azi.”

Opera eminesciană poate fi raportată la multe probleme actuale, afirmă tânăra generație.

„Temele abordate fundamental precum iubirea sau frumusețea cu care descrie neamul nostru cred că vor fi mereu actuale și pentru generația mea. Eminescu nu este doar o personalitate marcantă din trecut, dar este contemporanul nostru”, susține Ioana Cojocaru, elevă.

O altă componentă a evenimentului a fost lansarea întregului filatelic „Alexei Mateevici - poet al nemuririi noastre”, care a apărut la București cu sprijinul primăriei Dumbrăveni.

„Întregul filatelic reprezintă un plic cu timbrul lui Mateevici. Împreună cu Romfilatelia ne-am gândit să facem acest întreg poștal să circule în toată lumea Mateevici”, a menționat Ioan Pavăl, primar de Dumbrăveni.

„Am un sentiment de mândrie că acest eveniment are loc aici, la USM. Pe parcursul acestui an vom avea o suită de evenimente care plasează Universitatea ca un puternic centru nu numai în Basarabia, dar și în întreg spațiul românesc”, a declarat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.

În contextul Zilei Naționale a Culturii este și expoziția stradală cu genericul eminescian „Văd poeți ce-au scris o limbă ca un fagure de miere”. A fost inaugurată la Muzeul Literaturii Române și reprezintă 15 planșe cu poeme semnate de mari poeți, consacrate altor poeți considerați repere ale poeziei române de pe ambele maluri ale Prutului.

facebook/ Universitatea de Stat din Moldova
Sursa: facebook/ Universitatea de Stat din Moldova

Citește mai mult