Eurovision

Eurovision Song Contest 2023: Modificări majore privind modalitatea de vot

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a anunțat modificări majore privind modalitatea de vot la Concursul Muzical Eurovision 2023. Astfel, doar voturile spectatorilor vor decide care țări se vor califica în semifinale, iar telespectatorii din țările care nu participă vor putea vota online. Voturile juriului, ca și până acum, vor fi combinate cu cele ale telespectatorilor pentru a decide rezultatul final.

Țările care se califică în cele două semifinale, câte 10 din fiecare, vor fi acum decise numai pe baza voturilor exprimate de telespectatorii competiției, în locul combinației dintre voturile juriului și ale publicului, așa cum s-a practicat din 2009.

Și, pentru prima dată, cei care vizionează în țările care nu participă la competiție vor putea vota și online melodiile lor preferate. Voturile lor vor fi adunate și convertite în puncte, ce vor avea aceeași pondere ca la o țară participantă atât în semifinale, cât și în Marea Finală. Juriul profesional, format din cei care lucrează în industria muzicală, va continua să contribuie la rezultatul Marii Finale împreună cu telespectatorii din fiecare țară care participă și cei care votează la nivel internațional.

„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision a evoluat constant, pentru a rămâne relevant și interesant. (…) În 2023, doar telespectatorii Eurovision Song Contest vor decide care țări ajung în Marea Finală și, reflectând impactul global al evenimentului, fiecare telespectator poate vota pentru melodiile preferate, oriunde s-ar afla în lume”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovisionului.

Publicul din toate țările participante va putea în continuare să voteze prin SMS, telefon sau prin aplicația mobilă Eurovision Song Contest. Cei care urmăresc din alte colțuri ale lumii vor putea vota printr-o platformă online securizată, folosind un card de credit din țara lor. După neregulile fără precedent atestate la votul juriului din 2022, a fost format un grup de lucru din membrii EBU, pentru a proteja integritatea evenimentului.

Tele-radiodifuzorii publici din 37 de țări vor concura pentru a câștiga cea de-a 67-a ediție Eurovision Song Contest de la Liverpool pe 9, 11 și 13 mai. 31 de țări vor concura pentru 20 de locuri în Marea Finală alături de Franța, Germania, Italia, Spania, gazda - Regatul Unit și Ucraina, câștigătoarea anului 2022. Competiția este găzduită de BBC în Marea Britanie, în numele Ucrainei, după victoria Kalush Orchestra de la Torino, în mai 2022.

Lina-Maria Țurcan

Lina-Maria Țurcan

Autor

Citește mai mult