75 de ani// Leo Botnaru, „Poetul cu aripile în lumină”
„Poet cu aripile în lumină” - este genericul expoziției consacrate aniversării a 75-ea de la nașterea lui Leo Botnaru, poet, prozator, traducător, istoric literar, exeget al avangardismului european, dar și autorul unor antologii de poezie universală. Diversele preocupări de creație sunt prezentate în ampla expoziție ce poate fi văzută la Muzeul Național al Literaturii Române până pe 29 februarie.
„Mi-a apărut chiar în preajma Anului Nou și a sosit de la Kiev "Metelik i bog" în ucraineană, ceea ce înseamnă "Fluturele și Dumnezeu". Înainte mai avusesem la Kiev o carte "Raza de acțiune". Când am publicat această carte, nu mă gândeam că va fi vorba de raza de acțiune a rachetelor și a dronelor”, remarcă Leo Botnaru.
Manuscrisele, notele de lecturi, fotografiile, cărțile apărute în România și în peste 11 țări ale lumii, distincțiile și portretele realizate de renumiți pictori reprezintă un parcurs impresionant al creației lui Leo Botnaru.
„Această formare a început în anii studenției. A ținut un jurnal, fiind student, care s-a materializat într-o carte”, menționează Cezaria Vasilachi, șefă de secție la Muzeul Literaturii Române.
Înzestrat cu multiple energii creatoare, protagonistul expoziției a devenit în timp unul dintre cei mai prolifici scriitori din literatura română, subliniază Arcadie Suceveanu. L-a numit într-un eseu pe Leo Botnaru - „Omul-peniță”.
„"Omul-peniță" care și-a consacrat actul scrisului unui imperativ existențial. El a ilustrat ideea că fără intelect, fără cultură, fără lecturi, nu există creație, nu există artă”, subliniază poetul Arcadie Suceveanu.
„Are opt volume de interviuri cu personalități ale culturii române. E un provocator de excepție de dialoguri culturale dense și interesante. E foarte erudit, o bibliotecă ambulantă”, consideră scriitorul Vitalie Ciobanu.
Tinerii vizitatori au cercetat cu interes exponatele.
„Am fost surprinsă. A scris cărți pentru copii și jurnal de călătorie și, de asemenea, activitatea sa de traducător m-a impresionat”, spune Lia Covaliov, studentă.
„Am fost impresionat de diversitatea operei sale. Aș fi curios să citesc, să descopăr această personalitate”, susține Sergiu Mărgineanu, elev.
De la debutul, în 1976, cu placheta „Aripă în lumină”, Leo Botnaru a ajuns un scriitor cu peste 30 de cărți traduse în 11 țări ale lumii, cu importante premii și distincții. Se datorează unor mari dascăli, spune el.
„Grație marelui meu profesor, care a fost revista „Secolul XX", care m-a format, și grație marelui filolog, care a fost satul meu Negureni care vorbea perfect. Îi mulțumesc proniei cerești, pentru că am știut ce înseamnă energia scriitoricească, energia jurnalistului. Mulțumesc lui Dumnezeu că zice - „Nu te opri! Fă ce poți!”, și eu asta fac!”, spune Leo Botnaru.
Scriitorul și-a lansat cărțile în întreg spațiul românesc. Recent, s-a întâlnit cu cititorii de la Roma, iar zilele trecute - cu cei de la Cimișlia.