Politic

Replici dure în Parlament. De pe agendă a fost exclus proiectul ce vizează modificarea Legii cu privire la Procuratură

Parlamentul s-a întrunit într-o sesiune extraordinară. Deputații au examinat astăzi proiecte de acte normative referitoare la evaluarea integrității instituționale, a legislației electorale, dar și a partidelor politice. Reporterul Moldova 1, Lucia Vieru, relatează despre inițiativele votate.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

Ședința plenară din cadrul sesiunii extraordinare a început cu întârziere, la ora 11:30, și a durat aproximativ o oră. Pe agendă s-au regăsit, inițial, șase proiecte. Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost exclus de pe agendă.

Deputații au aprobat modificarea legii privind evaluarea integrității instituționale, care prevede faptul că angajați ai instituțiilor publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, dar și președinți și vicepreședinți de partide politice, vor trebui să-și declare averea. La fel a fost votată și modificarea Registrului național al monumentelor de for public și a fost aprobată demisia deputatei PAS Galina Sajin.

Pe ordinea de zi s-a regăsit și un proiect transmis spre reexaminare din partea președintei Maia Sandu. Este vorba despre modificarea Codului Electoral votată de Parlament la sfârșitul anului trecut. Conform modificărilor aprobate, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se va stabili, prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Proiectele de astăzi au fost examinate și aprobate în lipsa deputaților de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. În debutul ședinței, deputatul Vlad Batrîncea s-a plâns pe faptul că opoziția este obstrucționată și că deputații comuniști și socialiști ar fi persecutați, asta în contextul în care Curtea Constituțională nu a validat mandatul de deputat al socialistei Svetlana Popa. Membrii BCS au spus că nu vor cere Înaltei Curți să valideze mandatul candidatului supleant, dar vor recurge la proteste și se vor adresa instituțiilor internaționale. În semn de protest aceștia au părăsit ședința plenară.

„Ce ține de ședința de astăzi, în afară de jocuri a câta oară a legii procuraturii și asistăm iarăși la un jonglaj dintre diferite centre de influență - cine va controla organele procuraturii. Noi asistăm că uite sesiune extraordinară de dragul sesiunii extraordinare, că uite trebuie să ne clarificăm cu alegerile prezidențiale, cu referendumuri și cu procuratura. În această situație, în formă de protest, formațiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va boicota și această ședință”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

„Eu zic să vă stea salariul de azi în gât! Scuzați pentru așa urare. Câtă nesimțire să vii tu și să pleci, nici nu ai reușit să încălzești scaunul măcar, la hodină”, a replicat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Citește mai mult