Politic

Rusia vrea să deschidă în Republica Moldova mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Chișinău examinează solicitarea. Ce spun oamenii

Federația Rusă, care acum trei ani a deschis secții de votare în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului, așteaptă acum un răspuns "pozitiv" de la autoritățile moldovenești pentru a deschide secții pe teritoriul țării noastre, pentru alegerile prezidențiale din martie. Chișinăul încă examinează cererea. Subiectul, însă, a împărțit părerile cetățenilor.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Într-un mesaj pe Telegram, Ambasada Federației Ruse la Chișinău menționează că a trimis o solicitare de a deschide secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova, pentru alegerea președintelui rus, încă în noiembrie 2023. Instituția menționează că mizează pe un răspuns pozitiv din partea Chișinăului, pentru a putea oferi oportunitate rușilor care locuiesc la noi în țară să-și aleagă președintele.

Autoritățile de la Chișinău examinează solicitarea.

„Federația Rusă și alegeri, asta-i cer și pământ. Da, ei au făcut un demers către noi, o să analizăm foarte atent ce au solicitat și o să luăm o decizie. Suntem parte a convențiilor internaționale, diplomatice, care spun că în cadrul ambasadelor statele au dreptul să deschidă secții de votare”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Legislația Republicii Moldova nu conține restricții privind desfășurarea scrutinelor și, respectiv, deschiderea secțiilor de votare de către misiunile diplomatice străine. La alegerile rusești din 2021, cele pentru Duma de Stat, înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a deschis la noi în țară 30 de secții de votare, 27 dintre acestea - pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol, fără acordul Chișinăului.

„Solicitarea este în proces de examinare, iar un răspuns va fi oferit într-un interval de timp rezonabil. Republica Moldova nu a dat niciodată acordul pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate în afara controlului autorităților constituționale”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov.

Subiectul a împărțit părerile cetățenilor. Unii consideră că Chișinăul nu trebuie să permită unui stat agresor să deschidă secții de votare în Republica Moldova, în timp ce alții cred că rușilor de la noi din țară trebuie să le fie asigurat dreptul la vot.

„Absurd. Absurd. Noi avem istoria noastră, ei o au pe a lor, și în istoria noastră dacă ne uităm mai profund vedem că ei tot timpul ne-au presat.”;

„N-ar trebui.”;

„Organele ar trebui să ia măsuri urgente.”;

„De ce nu? Fiecare are dreptul să-și exprime votul ca cetățean, indiferent de naționalitate.”;

„Fiecare cetățean are dreptul la vot și cred că fiecare ar trebui să voteze, indiferent de locul unde se află.”;

„Eu cred că un mic procent din populație o să iasă la vot.”

Alegerile prezidențiale din Rusia urmează să se desfășoare în perioada 15-17 martie. Vladimir Putin deține puterea în Rusia din 1999 și mizează pentru al cincilea mandat. Kremlinul a anunțat că va organiza alegeri și în teritoriile ocupate în estul și sudul Ucrainei. Kievul a declarat că nu va recunoaște votarea pentru alegerea președintelui rus în Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, dar și Crimeea, cerând comunității internaționale să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea scrutinului.

Citește mai mult