În Republica Moldova vor fi înființate 10 camere agricole regionale. Ce beneficii vor aduce fermierilor
Odată cu începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara noastră ar putea obține fonduri de preaderare, iar pentru a beneficia de ele va exista necesitatea de a scrie proiecte. Începând cu acest an, în Republica Moldova vor fi înființate 10 camere agricole regionale, unde agricultorii moldoveni vor fi instruiți cum să crească produse cu valoare adăugată înaltă, dar și cum să scrie proiecte pentru a atrage investiții în dezvoltarea afacerilor. Ministerul Agriculturii a înaintat Guvernului documentele necesare în acest scop. Practica este una identică cu cea din țările Uniunii Europene.
Camerele agricole vor fi deschise în 10 regiuni din țară. Prin intermediul acestor structuri, producătorii agricoli vor beneficia de instruiri și consultanță în vederea creșterii capacităților de absorbție a fondurilor disponibile pentru dezvoltare.
„Atunci când noi vorbim despre un proiect pentru a beneficia inclusiv de subvenții de la AIPA, iar trebuie să ai capacitatea și posibilitatea de a scrie acel proiect și evident că agricultorii micro, mici cu 2, 3, 4, 5 hectare nu au astfel de posibilități și iarăși camerele agricole vor fi cele care îi vor ajuta și cel mai important lucru: Republica Moldova, fiind țară candidată, noi am mai deschis și capitolul de negocieri, vom beneficia evident de fonduri de preaderare și acolo iarăși necesitatea de a scrie acele proiecte va fi vitală”, subliniază ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Producătorii apreciază inițiativa Ministerului Agriculturii și spun că abia așteaptă să înceapă să funcționeze camerele agricole regionale, care le-ar reprezenta interesele și i-ar ghida în afaceri.
„Văzând practica europeană, că am analizat multe țări și camerele agricole și comunicând cu mulți fermieri, ca fermier cu siguranță vreau să fac parte dintr-o cameră agricolă. De ce? Fiindcă eu sunt sigură că acea consultantă, care este independentă de oricare asociație, companie de consultanță sau orice altceva totuși trebuie să fie o organizație independentă, care tu știi că vei obține tot mentoratul necesar, într-un proiect investițional pe care ți-l propui”, spune președintele, Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ludmila Catlabuga.
„Este desigur un lucru bun, pentru că ele o să vină cumva în sprijinul agricultorilor, o să fie o extensiune rurală către agricultori. Camerele agricole le-ar oferi acces la informație, prin aceste camere agricole agricultorii vor fi mult mai bine informați, vor putea să participe la diferite consultații, vor putea organiza seminare, vizite de studiu, schimburi de experiențe, cumva să facă conexiunea aceasta a agricultorilor cu instituțiile statului, începând cu ministerul, cu AIPA”, spune director executiv al Asociației FARM, Vasile Pojoga.
„Ele au un rol de a informa și a fi punctul de legătură fie dintre inovații, consultanță cu fermierul, fie cu tendințele pieței și fermierul. Și ele joacă un rol foarte mare de extensiune, de a promova experiențele și al doilea lucru sunt foarte bune platforme de comunicare cu Guvernul în vederea elaborării politicilor și implementarea lor. Iar in condițiile când noi ne pregătim să devenim parte a UE, noi sperăm că prin aceste camere agricole fiecare producător agricol din regiuni va avea posibilitate, în primul rând să cunoască cum merg lucrurile, dar si să primească anumite consultații cu privire la tehnologii, la acele subvenții care ulterior vor veni atât din bugetul de stat, cât și din sursele fondurilor europene”, afirmă directorul executiv Moldova Fruct, Iurie Fală.
Membri ai camerelor agricole regionale vor fi fermierii, care practică activitate de întreprinzător și desfășoară activitate agricolă în aria teritorială de competentă a respectivelor entități.