Parlamentul a înregistrat un număr record de petiții în 2023, cu accent pe drepturile fundamentale și problemele sociale
Pe parcursul anului 2023, Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat 3757 de petiții și adresări verbale. Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, ale dreptului la securitate și demnitate personală, ale dreptului la asistență medicală și la protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietatea privată, probleme privind dezvoltarea infrastructurii, propuneri de modificare a legislației și control parlamentar etc.
Potrivit unui comunicat al Legislativului, din numărul total de petiții, 2437 au fost examinate în Parlament, iar 1320 au fost transmise organelor competente. Totodată, anul trecut, 522 de cetățeni au fost audiați de către reprezentanții Direcției petiții și audiențe.
Potrivit datelor statistice, cele mai multe dintre petițiile adresate, 56%, aparțin cetățenilor din municipiul Chișinău. 186 de petiții au fost trimise de locuitorii din regiunea transnistreană, 168 – de cetățenii din raionul Rîșcani și 137 – de cei din raionul Orhei.
Subdiviziunea responsabilă de examinarea petițiilor adresate legislativului este Direcția petiții și audiențe a Secretariatului Parlamentului. În vederea sporirii eficienței în organizarea, desfășurarea și monitorizarea proceselor de gestionare a petițiilor și audiențelor este implementat sistemul informațional destinat gestionării electronice a petițiilor în Parlament – e-Petiții.
Conform prevederilor legale, petițiile pot fi formulate verbal sau în scris. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții online.