Ministerul Justiției nu poate da asigurări că șeful Procuraturii va fi desemnat din lista celor șase candidați care participă la concurs
Concursul privind alegerea procurorului general rămâne într-un con de umbră, în condițiile în care Parlamentul urmează să aprobe procedura prin care acesta va fi ales. Potrivit ministrei Justiției, Veronica-Mihailov Moraru, ministerul nu poate da asigurări că șeful Procuraturii va fi desemnat din lista celor șase candidați care au aplicat la concurs.
Cu toate acestea, ea insistă ca deputații să stabilească foarte clar asupra cărei perioade de timp vor fi aplicate noile reguli, pentru ca, eventual, să nu existe contestări în acest sens din partea candidaților care aspiră la poziția de șef al Procuraturii Generale.
„În cazul în care legiuitorul va decide totuși că urmează a fi aplicate noile reguli, regulile acestea țin de modalitatea de vot, e pentru o etapă ulterioară. E important dacă legiutorul decide să fie cât mai devreme, și nu în timpul derulării concursului, de exemplu, când noi petrecem eventualele deja interviuri”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Veronica Mihailov-Moraru a menționat că ministerul nu poate da asigurări certe cu privire la alegerea procurorului general din lista celor care și-au depus candidatura pentru funcție.
„ - Numele procurorului general înțeleg că se regăsește în cei șase oameni, nu poate fi altcineva? - Noi nu putem anticipa de pe acum, fiindcă nici nu am examinat dosarele, nici nu au avut loc interviurile. Vedem cum decurge și dacă sunt respectate toate cerințele”, a răspuns Veronica Mihailov-Moraru.
Săptămâna trecută, aproximativ 20 de organizații ale societății civile au cerut Parlamentului să retragă amendamentul care prevede alegerea procurorului general prin vot. În opinia lor, selectarea candidatului în baza unui punctaj este mai sigură și reduce riscul de manipulare a rezultatelor concursului.
Solicitarea, însă, a fost ignorată, iar proiectul urmează să fie supus dezbaterilor. Adoptată în prima lectură, modificarea prevede că procurorul general va fi ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii, înlocuind sistemul actual în care este selectat în funcție de punctajul acordat de fiecare membru al CSP.
Guvernul a avizat modificările și a recomandat Legislativului ca criteriile de evaluare să fie mai concrete.
Amintim, concursul pentru ocuparea funcției de procuror general a fost inițiat la data de 23 octombrie și a fost ulterior prelungit până la 29 decembrie.
În total, șase persoane s-au înscris în competiție. CSP este acum responsabil de analizarea eligibilității candidaților și de desfășurarea interviurilor. După selectarea unui candidat, numirea în funcție necesită confirmarea președintelui prin intermediul unui decret prezidențial.
Este important de menționat că șeful statului are dreptul să respingă candidatura propusă de CSP o singură dată.
Fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce, la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. Ulterior, Stoianoglo a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.