De la microelectronice la piețe agro-alimentare: UE stimulează inovația la Ungheni și Cahul
În raioanele Cahul și Ungheni vor fi create zeci de locuri noi de muncă grație investițiilor europene în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Beneficiarii sunt atât antreprenorii, cât și autorități publice locale care vor să contribuie la crearea și modernizarea infrastructurii de atragere a investițiilor în localități.
Cele patru inițiative de dezvoltare în cadrul programului reprezintă amenajarea unei piețe agro-alimentare în Cahul, elaborarea unui centru de producere de microelectronice și deschiderea hub-urilor pentru dezvoltarea afacerilor.
„Amenajarea unei piețe moderne pentru producătorii din Cahul, dar și din regiune, pentru că sunt foarte mulți din localitățile învecinate care își caută un loc de comercializare, să aibă spațiu mai mult pentru tehnică. Ne dorim să mărim numărul de agenți economici care vor fi pe teritoriul pieței”, a precizat primarul de Cahul, Nicolae Dandiș.
„Elaborarea și edificarea unui centru tehnologic, presupune producerea de microelectronice în prim aspect și își propune ca să fie o bază pentru instruirea și diseminarea rezultatelor centrului în rândul companiilor inovative”, a menționat antreprenoarea Olga Oncea.
„Banii vor fi direcționați pentru crearea infrastructurii de business. Vor fi create oportunități de a atrage companii noi și ne așteptăm în decurs de un an să fie angajați cel puțin 150 de persoane”, susține Nicolae Alcaz, reprezentantul unei companii.
„O parte din locuitori muncesc în municipiul Cahu,l care fac naveta în fiecare dimineață, seara iarăși revin cu un transport care este asigurat de un agent economic și sperăm să deschidem cât de urgent posibil centrul de dezvoltare în Crihana ca cetățenii să fie mai aproape”, a specificat primarul localității, Igor Miclauș.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” își propune să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor din cele două raioane.
„Se vrea a crea locuri de muncă, a stimula dezvoltarea economică și de a crea parteneriate dintre autoritățile publice locale și agenții economici, inclusiv prin această activitate ne dorim să atragem companii noi, companii care ar veni în regiunile Ungheni și Cahul”, a explicat managerul de program, Alexandru Pelivan.
„Regiunile Cahul și Ungheni au devenit mai atractive pentru investitori și antreprenori. Economia celor două regiuni cheie a crescut datorită specializării inteligente prin dezvoltarea de clustere”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.
Valoarea granturilor oferite de Uniunea Europeană celor patru beneficiari în cadrul programului este de 1,5 milioane de euro.