Eurovision

România a decis să nu participe în acest an la Concursul internațional de muzică „Eurovision”

Constrângerile financiare și dorința de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediția din acest an a Eurovision Song Contest (ESC). Hotărârea a fost luată în ședința de astăzi, 25 ianuarie, cu cinci voturi „pentru”, patru „abțineri” și patru „împotrivă”, potrivit site-ului oficial al Eurovision România.

Tot astăzi, potrivit sursei citate, Consiliul de Administrație a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional.

*„Deși a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiție cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediție viitoare”, potrivit aceluiași comunicat.

Eurovision 2024 va avea loc în orașul Malmö din Suedia, țara al cărei reprezentant a câștigat ediția din 2023 a concursului. De-a lungul anilor, mai multe țări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia și Herțegovina sau Macedonia de Nord au decis să nu participe la concursul internațional.

Între timp, Republica Moldova participă la „Eurovision” din anul 2005. În acel an, țara noastră, reprezentată de formația „Zdob și Zdub”, s-a plasat pe locul șase. Trupa „SunStroke Project” a obținut în 2017 cel mai bun rezultat, ocupând locul trei la acest concurs.

Pentru a reprezenta țara și în acest an la concurs, Compania „Teleradio-Moldova” organizează Finala Națională pe 17 februarie. Câștigătorul va fi desemnat din 11 concurenți, selectați în urma desfășurării mai multor etape.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult