Politic

Maia Sandu: „Integrarea europeană – un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții”

Progresele în implementarea angajamentelor pe care Republica Moldova și le-a asumat în contextul integrării europene, precum și prioritățile de integrare europeană pentru anul 2023 au fost discutate miercuri, 11 ianuarie, la Președinție, de membrii Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Președinta țării, Maia Sandu, susține că le-a solicitat șefilor de instituții responsabile să intensifice eforturile și să urgenteze implementarea angajamentelor asumate. Potrivi șefei statului, integrarea europeană a Republicii Moldova este un proiect „la care putem și trebuie să contribuim cu toții”.

Potrivit Președinției, din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate până la sfârșitul lui 2022, 16 sunt realizate și nouă se află la etapa finală. Astfel, printre acțiunile realizate se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică.

În faza de finalizare se numără, potrivit sursei citate, evaluarea extraordinară a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (pre-vetting); clarificarea competențelor Procuraturii anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește combaterea corupției mari.

De asemenea, potrivit instituției prezidențiale, urmează promovarea unui pachet de acte normative care să elimine influența oligarhilor din sfera politică, economică și mass-media. Sursa citată precizează că acest lucru reprezintă una dintre recomandările Comisiei Europene din iunie 2022.

Președinta Maia Sandu a menționat că măsurile rămase trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie și a subliniat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni.

„Am solicitat șefilor de instituții responsabile să intensifice eforturile și să urgenteze implementarea angajamentelor. De asemenea, am stabilit că trebuie să facem eforturi suplimentare pentru a compensa lipsa unor progrese suficiente în ultimii șase-șapte ani pe domeniul armonizării legislației, asta înseamnă un efort mai mare din partea tuturor instituțiilor în următoarele patru-cinci luni, dar este un efort foarte și foarte important”, a declarat șefa statului, Maia Sandu, potrivit unui video, făcut public de Președinție după ședința Comisiei.

Șefa statului dă asigurări că integrarea europeană rămâne principala prioritate a autorităților de la Chișinău și în anul 2023. Potrivit Maiei Sandu, odată realizată, integrarea țării noastre în UE „va asigura pacea, modernizarea economică a țării, creșterea nivelului de trai al oamenilor aici, acasă, la standardele țărilor europene”.

„Integrarea europeană este un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții”, a conchis președinta Maia Sandu.

Amintim că pentru a începe negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova urmează să îndeplinească nouă condiții formulate în opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Recent, președinta Maia Sandu a declarat că țara noastră „ar trebui” să devină țară membră a UE „până la sfârșitul deceniului”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult