Modificările propuse la Legea taxei de stat, dur criticate de opoziție
Opoziția critică Legea privind taxa de stat. Proiectul, care a fost aprobat în prima lectură, prevede mai multe plăți în cadrul proceselor de judecată. Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, susține că legea îngrădește accesul la justiție, iar deputatul socialist Adrian Lebedinschi a cerut amânarea procedurii de vot. Partidul de la guvernare mizează, însă, ca prin această lege, să elimine practicile vicioase din sistemul judiciar, a explicat președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate.
Noua lege introduce o taxă de timbru obligatorie, de 200 de lei, valabilă pentru orice acțiune, cerere sau procedură solicitată în primă instanță sau în apel. Taxa de amânare a ședinței de judecată poate ajunge și la 3.200 de lei, în funcție de cât de des folosesc avocații acest instrument.
Pentru cererile de recuzare a judecătorilor, de strămutare a dosarului sau de explicare a hotărârii instanței, statul aplică taxe de 400 de lei. Există și alte plăți pe care anterior le criticaseră Avocatul Poporului și Uniunea Avocaților. Iar acum opoziția a reacționat. Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare consideră că inițiativa este periculoasă și nepotrivită pentru sistemul de justiție de la noi.
„Dacă ai bani, apelezi la justiție, dacă nu ai bani, stai acasă și suporți abuzurile. Procesele vor falimenta participanții la justiție care vor scoate mai mulți bani din buzunar la fiecare mișcare inițiată în apărarea sau în acuzarea anumitor abuzuri. Asta înseamnă de fapt negarea instituției justiției în esența sa. Asta nu e reformă din punctul nostru de vedere, asta e bătaie de joc”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu.
Socialiștii au cerut ca procedura de vot să fie oprită.
„Este o încercare de a compensa incompetența în implementarea politicilor social-economice și de creștere a veniturilor bugetare în detrimentul celor care se află deja într-o situație economico-financiară extrem de dificilă. De fapt, interesul adoptării acestei legi este adăugarea la bugetul de stat a încă 52,2 milioane de lei anual”, a declarat Adrian Lebedinschi, deputat BCS.
Legea a fost aprobată în primă lectură la ultima ședință de Parlament. Potrivit Olesei Stamate, care și-a pus semnătura pe proiect, au existat consultări cu judecătorii, avocații și notarii, însă vor urma și altele până la votul în lectură finală. Dacă va fi necesar, vor fi introduse amendamente. Totuși, conceptul este bun, susține președinta comisiei juridice: „Taxa de timbru nu este exagerată, iar scopul este eliminarea practicilor nocive de tergiversare a proceselor de judecată”, a explicat Olesea Stamate.