Regional

Gimnaziul din Flămînzeni, raionul Sîngerei, asigurat cu energie regenerabilă și stație de epurare, grație unui proiect finanțat de UE

Au reușit să reducă cu aproape 30 la sută consumul de energie a instituției de învățământ, iar aproape 300 de elevi și profesori sunt asigurați acum cu săli de clasă amenajate și luminoase. Vorbim despre gimnaziul "Iurie Boghiu" din satul Flămînzeni, raionul Sângerei, care a implementat un proiect de eficiență energetică, grație unei investiții de peste un milion de euro din partea Uniunii Europene.

În prezent, gimnaziul din Flămînzeni are capacitatea de a produce energie regenerabilă și dispune de propria stație de epurare. Proiectul realizat de instituția de învățământ se numără printre zece cele mai bune inițiative energetice din țară și a fost premiat la Gala "Moldova Eco Energetică 2023".

„Consumul de energie s-a redus cu 30 de procente datorită celor 15 măsuri investiționale care au avut loc în instituția noastră. Aici este vorba despre termoizolarea anvelopei clădirii, s-a asigurat clădirea cu un inventar sanitar, s-a construit o scară de acces pentru copiii cu dizabilități, s-a asigurat clădirea cu energie regenerabilă - 30 de panouri fotovoltaice care sunt instalate pe acoperișul instituției”, spune directoarea gimnaziului, Lilia Cumpătă.

„Ne bucură faptul că avem o instituție frumoasă, ne bucură faptul că avem condiții foarte de bune pentru a învăța în această instituție”, a declarat coordonatoarea de proiect, Aliona Neamțu.

„Școala este total schimbată, pereții sunt mai groși, sălile de clasă sunt mai călduroase, avem baterii performante cu reglatoare ce reglează temperatura aerului, avem aerisire și copilașii noștri respiră un aer curat”, a menționat Ecaterina Savuleac.

În cadrul proiectului a fost renovată și cantina gimnaziului.

„Cantina s-a schimbat total, utilajul este altul, mesele de lucru, vasele în care pregătim bucatele, avem un cuptor nou. Se prepară mult mai ușor, avem și o plită unde mâncarea se prepară foarte repede”, spune bucătăreasa Tatiana Gobjilă.

Cei mai fericiți sunt elevii. Ei spun că acum au mai mult confort.

„Mie îmi place foarte mult această școală pentru că este încăpătoare, luminoasă, spațioasă, avem săli de educație fizică, avem vestiare, avem tot ce ne trebui în această școală”

„Școala noastră este foarte spațioasă și foarte luminoasă, îmi place școala aceasta, de aceea vin cu multă mândrie”.

„Avem cabinete dotate cu calculatoare, televizoare, table interactive și acces nelimitat la internet”.

Lucrările de renovare au durat doi ani, perioadă în care au fost izolați pereții exteriori, au fost instalate panouri fotovoltaice și a fost modernizată bucătăria. Proiectul a fost implementat cu sprijinul GIZ Moldova în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Citește mai mult