Reintegrarea Republicii Moldova poate avea loc exclusiv prin dialog diplomatic, afirmă oficiali moldoveni și ucraineni
Reintegrarea Republicii Moldova poate avea loc exclusiv prin dialog diplomatic, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o conferință de presă susținută împreună cu ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei. Această poziție este susținută și de Ucraina, care este un participant activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a spus la rândul său Păun Rohovei.
„Discuția noastră s-a concentrat pe evaluarea situației în jurul dosarului transnistrean pe parcursul anului 2023, situație complicată și în permanentă schimbare. Am subliniat faptul că Ucraina este partenerul esențial pentru noi în procesul reglementării transnistrene. M-am referit și la stagnarea în procesul de negocieri între Chișinău și Tiraspol, care s-a înregistrat în anul 2023, la impactul noului Cod vamal, atât pe relațiile economice dintre cele două maluri, cât și la situația socială și economică din regiunea transnistreană”, a menționat vicepremierul Oleg Serebrian.
Cei doi oficiali au discutat și despre provocările în care sunt atrase atât Republica Moldova, cât și Ucraina.
„Suntem, cel puțin verbal, atrași de Tiraspol atunci când vine vorba de situația de la frontiera moldo-ucraineană pe tronsonul transnistrean și alte lucruri în care Tiraspolul încearcă să demonstreze că Republica Moldova și Ucraina ar planifica o acțiune împotriva regiunii. Vreau să subliniez încă o dată faptul că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Tot ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul constituțional al Republicii Moldova.”
La rândul său, Păun Rohovei a reiterat că Ucraina este adeptul reglementării acestui conflict pe cale diplomatică.
„Am reiterat poziția noastră consecventă de susținere necondiționată a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Ucraina e adeptul reglemetării acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative. Ucraina va susține inițiativele Chișinăului de reintegrare a Republicii Moldova, acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng, cât și malul drept. Vom fi foarte prompți la încercările regiunii din stânga Nistrului de a face orice destabilizări la granița cu Ucraina”.
Totodată, diplomatul a specificat că Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a problemei transnistrene, menționând că în prezent formatul de negocieri 5+2 „nu este funcțional, din cauza prezenței unui stat care nu are nici drept legal, nici moral să participe, cu care Ucraina nu se va așeza la masa de tratative”.