Internațional

După Franța, protestele fermierilor s-au extins în Belgia, Italia, Grecia, Germania și Polonia

Măsuri de securitate sporite în Franța, unde agricultorii au anunțat un protest uriaș și vor să intre în capitală. Parisul este sub presiune. Fermierii furioși amenință să blocheze toate intrările în metropolă. Manifestanții acuză ceea ce ei numesc practicile de concurență neloială ale unor parteneri europeni, precum Spania sau Italia. Și în țara vecină, Belgia, fermierii au anunțat, astăzi, blocarea drumurilor principale, în diferite puncte cheie. La fel ca și în Italia, Grecia, Germania sau Polonia.

rfi.ro
Sursa: rfi.ro

Agricultorii francezi au blocat autostrăzi, au deteriorat proprietăți, inclusiv birouri ale administrației locale. Fermierii vor să blocheze livrarea de alimente la Paris, în condițiile în care țara lor este considerată cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană. Sindicatele au planificat opt „puncte de blocaj” pe principalele rute din marele Paris. Agricultorii s-au plâns de concurență neloială din partea altor state europene. Ei sunt furioși și din cauza birocrației și a politicilor de mediu, despre care spun că îi fac incapabili să concureze cu vecinii mai puțin riguroși. Guvernul a mobilizat 15 mii de polițiști pentru a face față riscului de creștere a tensiunilor.

„Niciun tractor nu va intra în Paris sau în marile orașe. În ceea ce privește regiunea Île-de-France, piața Rungis va continua să funcționeze, la fel ca și marile aeroporturi Roissy sau Orly, dar și cele din provincii. Deci, această poziție defensivă necesită resurse substanțiale. 15.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în acest scop”, a declarat Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne.

Și fermierii italieni au mărșăluit cu tractoare, au blocat drumuri și au organizat pichete. Ei protestează împotriva creșterii prețului la motorină, împotriva diferenței uriașe dintre prețul pe care îl plătesc pentru produsele lor și prețul la care acestea ajung pe piață. Ei denunță speculațiile și spun „ajunge!” Europei, care impune legi din ce în ce mai stricte forțându-i să-și închidă afacerile.

„Protestăm față de măsurile privind acordul verde, la nivel european, deoarece faptul că trebuie să lăsăm 4% din terenuri necultivate este o nebunie”, spune un tânăr de la o companie agricolă italiană.

„Așa moare agricultura. Problema este Europa lobby-urilor. Am vrut să creăm o Europă a popoarelor, dar am ajuns la o Europă a lobby-urilor. Nu mai am încredere în ea!”, a opinat Domenico Chierici, producător de ulei de floarea-soarelui.

Andrea Libero Gioia, președintele Asociației „Piccola Italia”, precizează că nu doar fermierii italieni se unesc.

„Astăzi, la Torino fermierii francezi, olandezi, spanioli și germani se întâlnesc împreună cu italienii noștri. Aici, Italia se unește, dar, în realitate, prin unirea Europei, unim lumea.”

Protestele fermierilor s-au extins în mai multe dintre statele Uniunii Europene, printre care Belgia, Italia, Grecia, Germania sau Polonia. Agricultorii au denunțat restricțiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu comunitare, de pătrunderea liberă pe piață a produselor ucrainene și de creșterea prețurilor la îngrășăminte și carburanți. S-au mărit considerabil și prețurile alimentelor, ceea ce afectează puternic nivelul de trai.

Citește mai mult