Social

Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase provocări în procesul de integrare pe piața muncii

Accesul în instituțiile publice, accesul limitat la finanțări și servicii de consultanță, dar și lipsa tehnologiilor moderne și a serviciilor de Internet, în special în zonele rurale - sunt doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat o mulțime de femei cu dizabilități de la noi din țară atunci când au încercat să-și deschidă o afacere sau să se angajeze.

Cel puțin asta arată datele unui studiu, la care au participat peste cinci sute de femei. Totuși, curajul și determinarea le-au ajutat pe multe dintre ele să crească profesional.

Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova și Centrul Internațional pentru Antreprenoriat Privat au chestionat peste cinci sute de femei cu dizabilități, care sunt angajate sau care au deschis o afacere. Rezultatele au arătat problemele reale pe care le-au întâlnit femeile în acest parcurs. Irina Revin deține două companii IT, una în Republica Moldova, iar alta în Statele Unite ale Americii. Cele mai multe dificultăți le-a avut acum opt ani, când a decis să deschidă compania din țara noastră.

„În SUA am fost mai puțin discriminată decât în Republica Moldova. Aici am fost discriminată și pe gen, și pe dizabilitate, și pe partea că domeniul IT este un domeniu masculinizat. Când am înregistrat afacerea în Republica Moldova, am întâlnit un șir de obstacole, accesibilitatea spațiilor publice, și până acum majoritatea nu sunt accesibile. Un sistem birocratic foarte greu”, a menționat Irina Revin, antreprenoare.

Mariana Tihu din Găgăuzia este dependentă de un scaun cu rotile. Acum, ea dorește să-și deschidă propria afacere în domeniul frumuseții.

„Prima problemă pe care o întâmpină o persoană cu nevoi speciale este lipsa accesibilității, mai ales de a găsi un loc de muncă, în fiecare zi trebuie să te deplasezi la muncă. Eu încă mă gândesc, dar cred că voi deschide ceva în domeniul frumuseții”, a spus Mariana Tihu, locuitoare din Găgăuzia.

În total, au fost chestionate 504 femei. 95 la sută dintre acestea consideră că persoanele cu dizabilități se confruntă cu probleme mari în gestionarea afacerilor, principalele probleme fiind accesibilitatea în instituțiile publice, discriminarea, lipsa programelor de susținere a persoanelor cu dizabilități și corupția.

„Le este dificil să înregistreze afacerea și o altă dificultate pe parcursul administrării afacerii este lipsa de informație, incapacitatea de a planifica strategic”, a precizat Natalia Țurcanu, coordonator de programe, Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova.

„Statistic vorbind, femeile se confruntă cu o discriminare mult mai ridicată decât bărbații. Rezultatele studiului nostru ne-au arătat că femeile cu dizabilități pe lângă toate stereotipurile cu care se confruntă din cauza dizabilității mai sunt încă discriminate și pe bază de gen”, a relatat Elena Rățoi, ofițer de programe Center for International Private Entreprise.

În Republica Moldova, numărul persoanelor cu dizabilități este de peste 162 de mii, reprezentând aproximativ 6,5% din totalul populației.

Citește mai mult