INTERVIU // Iurie Ușurelu: Fără sisteme moderne de irigare producția nu mai poate fi competitivă
În ultimii ani, Republica Moldova fierbe la propriu. Temperaturile extreme, seceta, dar și lipsa de precipitații sunt doar câteva consecințe ale schimbărilor climatice cu care se confruntă țara noastră, la fel ca întreaga lume. Deși efectul acestora se face resimțit în viața de zi cu zi, unul dintre cele mai afectate domenii este, totuși, agricultura.
Potrivit autorităților, recolta s-a redus aproape în jumătate, față de acum un deceniu. O soluție în aceste circumstanțe este implementarea unui sistem de irigare modern. Doar că datele Ministerului Agriculturii arată că, dacă la începutul anilor 90 erau irigate aproape 300 de mii de hectare, acum suprafața terenurilor s-a resus de zeci de ori și abia dacă acoperă șapte mii de hectare.
Subiectele au fost abordate cu directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor (UCIP) al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Iurie Ușurelu.
Leanca Lașco-Rață: Așadar, acum trei decenii, chiar dacă situația climaterică era cu totul alta, Republica Moldova avea un sistem de irigare care sprijinea efortul în agricultură. Care este situația în prezent? Mai avem acele sisteme și sunt ele funcționale?
Iurie Ușurelu: Deci, din sistemele funcționale pe care le-am avut în trecut, cele peste 80 de sisteme funcționale, la moment sunt foarte puține funcționale. Ar fi circa 12 sisteme. De ce? Fiindcă ele s-au uzat moral. Doi la mână, cheltuielile care sunt pentru a menține aceste sisteme sunt foarte-foarte mari și se reflectă în formatul economic.
Deci, producția nu mai poate fi competitivă. Și trei. Cred că asta este per total o politică dusă un pic mai neordinară față de sector, prin care s-au dezvoltat foarte mult culturile cu valoare mică, culturile din prima și a doua grupă – cerealierele. Comparativ cu legumele care pot să dea o valoare mare. Vorbim de legume, vorbim de fructe, unde de rând cu acele fabrici de procesare, mai avem și exporturile directe. Doar numai la legume, comparativ cu acuma, cândva produceam peste un milion de tone, acum noi ne ridicăm aproape la 280 de mii.
Leanca Lașco-Rață: Așa cum spuneați și Dumneavoastră, întreținerea, dar și implementarea unui sistem de irigare modern este suficient de costisitoare, pe de o parte. Iar pe de alta, avem nevoie de resurse de apă, de unde să conectăm aceste sisteme. Cum stăm la acest capitol și dacă putem să le aplicăm?
Iurie Ușurelu: Resursele ar fi. Deci vorbim de două râuri, care ne înconjoară. Vorbim de râul Prut, vorbim de râul Nistru. Mai sunt și unele resurse de ape. Acum încercăm să mai găsim acele sisteme de purificare a apei sau de a o aduce la o calitate care ar fi perceptibilă pentru însăși irigare. Problema este nu atât în sursele de apă la moment. Problema este cea mai mare ca noi să putem găsi acea oportunitate, adică să ne asociem, să ne consolidăm. Pentru că o sursă de apă pentru un singur agricultor, care are 15 - 20 de hectare, este foarte costisitoare.
Oricum, pe urmă trebuie să ne întoarcem la rentabilitate, la costuri, oricum producția trebuie să fie exportată în piețele de desfacere. Și ăsta e un lucru foarte important. De aceea se optează foarte mult pentru revitalizarea acelor sisteme cu suportul în crearea asociațiilor utilizatorilor de apă. Or aceste entități care foarte bine se pliază sub forma care acum se vede. Au funcția dublă. Pe de o parte, să-și poată micșora costurile de producție. Pe de altă parte, vorbim despre acea posibilitate de a exporta în comun producția, pentru piața de desfacere. Sau solicitarea pieței de desfacere la moment deja nu mai este aceea pe care am avut-o cu 20-30 de ani în urmă.
Leanca Lașco-Rață: Deci soluția sunt aceste asociații de fermieri, care ar putea să fie o forță comună.
Iurie Ușurelu: Da. Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare.
Leanca Lașco-Rață: Pe de altă parte, în ce măsură statul susține implementarea unor asemenea proiecte pentru că știm că peste hotare este o practică obișnuită să fie acordate anumite subvenții, să fie acordat sprijin. În Republica Moldova funcționează?
Iurie Ușurelu: Și în Republica Moldova funcționează. Doar că trebuie să înțelegem că nu suntem într-o perioadă foarte scurtă să investim atât de mult, cât ne-am fi dorit ca să restabilim acele sisteme pe care le-am avut, cu o capacitate mare de irigare. De aceea acum se lucrează pe un front comun. Vorbind de frontul comun, mă refer la schimbările legislative recente care sunt mult prea favorabile pentru producătorii agricoli pentru a se uni și a se face acele asociații. Formatul politic, adică acceptul de a transmite acele sisteme de irigare care nu mai sunt eficiente, care sunt distruse, de a le transmite în proprietate acestor producători agricoli. Sunt subvențiile care sunt lansate prin Fondul Național de Subvenționare a Agriculturii și Mediului Rural. Sunt și acele proiecte, unul din acele proiecte este și UCIP IFAD, care vine cu suport financiar pentru grupuri clare de producători. În cazul nostru, UCIP IFAD, noi vorbim despre întreprinderile mici și medii. Și vorbim la irigare, de crearea infrastructurii sau posibilitățile de irigare la scară mică.
Leanca Lașco-Rață: Care sunt acele posibilități financiare de care pot să beneficieze?
Iurie Ușurelu: La moment, IFAD vine cu susținere în crearea entității infrastructurii de irigare pentru întreprinderile mici. Și aici vorbim de curățarea iazurilor, lacurilor, aici vorbim de extinderea rețelelor deja existente și aici vorbim despre construcția sistemelor de irigare din sursele deschise. Trei momente de bază, unde unitatea consolidată pentru implementarea proiectului vine cu un suport financiar de până la 300 de mii USD. Și aici, la 300 de mii USD se conectează grupul de acțiune sau grupul de producători care trebuie să vină cu o cofinanțare de minim 10 procente.
În această formulă pot fi conectate și acele suporturi adiționale oferite de stat, inclusiv prin suportul oferit prin Agenția de Dezvoltare și Mecanizare a Agriculturii și ceilalți donatori internaționali care, toți împreună, facem lucruri frumoase. În afară de aceste momente, avem și produse pentru micii fermieri. Pentru micii fermieri vorbesc de produsele pentru a-și instala sisteme de irigare în propria exploatație agricolă. Noi venim cu un suport financiar de până la 7.500 USD, cu o contribuție de 30 de procente, dar acea contribuție de 30 de procente, conform modificărilor legislative care s-au făcut acum, iarăși este perfect pentru a fi cofinanțată din alte surse. Și din sursele IFAD, din surse de creditare. Pentru că noi oferim și surse de creditare la un procent destul de avantajos. Dar și prin sursele AIPA.
Leanca Lașco-Rață: Există anumite zone în care pot fi implementate aceste proiecte sau acoperă întreg teritoriul?
Iurie Ușurelu: Există zonele care au apă bună pentru irigare. În rest, alte restricții nu avem. Fie nord, fie sud, fie centru, fie vest. Deci toate zonele, toți producătorii au dreptul să participe. Aplică, în cadrul primăriei, grupul de inițiativă cu primăria. Toate condițiile sunt plasate pe site.
Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc pentru această discuție. Vă mai așteptăm și cu alte ocazii.