Interviu ÎN CONTEXT// Mihai Popșoi: R. Moldova trebuie să își valorifice arsenalul diplomatic pentru a crește reziliența și sprijinul extern
Republica Moldova se află într-o regiune extrem de complicată și trebuie să își valorifice arsenalul diplomatic pentru a obține în continuare sprijin politic, economic și să-și crească reziliența în securitate și apărare. Declarațiile aparțin noului ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, prezent în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT”.
Oficialul a mai comunicat că principalul partener și avocat al țării noastre este și va rămâne România și este firesc ca prima sa vizită oficială să fie la București, care va avea loc pe 5 februarie.
Mai jos găsiți textul interviului.
Radu Osipov: Am revenit „ÎN CONTEXT”. Mihai Popșoi, noul ministru al Afacerilor Externe, este în platoul Moldova 1. Domnule Popșoi, bună seara.
Mihai Popșoi: Bună seara.
Radu Osipov: Fostul ministru, Nicu Popescu, v-a felicitat și v-a urat succes în public. Ce v-a transmis totuși în privat, în sensul chestiunilor cărora ar trebui să le acordați prioritate?
Mihai Popșoi: Ne-a urat felicitări și în privat. Și sunt recunoscător pentru eforturile și excelența de care a dat dovadă în exercitarea mandatului. Ne-a transmis și în continuare preiau multiplele dosare de pe agenda Ministerului Afacerilor Externe: bilaterală, multilaterală, afaceri consulare.
Grație eforturilor pe care le-a făcut domnul ministru Popescu, acum suntem într-un punct extrem de bun în relațiile noastre atât cu Uniunea Europeană, cât și cu partenerii noștri tradiționali - Statele Unite, Japonia, Canada.
Iată, mâine o voi întâmpina pe doamna ministru de Externe a Canadei. O vizită destul de importantă pentru Republica Moldova. De aceea, pornim în forță pentru că este de fapt o continuitate a acelor lucruri frumoase, bune, începute de predecesorul meu.
Radu Osipov: Și acum cu ce se va ocupa Ministerul Afacerilor Externe, când apare și acest Birou de care s-a discutat, Biroul pentru Afaceri Europene? „Dosarul European” va mai fi la MAE sau doar parțial?
Mihai Popșoi: Parțial. Ministerul de Externe își continuă activitatea exact în aceeași formulă care a fost și până acum, cu unica diferență că nemijlocit negocierile vor fi duse de doamna Gherasimov, conducătoarea Biroului pentru Afaceri Europene. Iar toate celelalte aspecte - de dialog politic, de asistență, de dialog pe securitate pe care îl avem cu Uniunea Europeană, nemaivorbind de parteneriatul pe care îl avem și relațiile diplomatice cu fiecare stat membru, rămân în apanajul Ministerului de Externe.
Or decizia în fond, atât de începere a negocierilor, cât și de finalizare a acestora și de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este decizia țărilor membre. De aceea trebuie să ne îngrijim în continuare că avem relații cât se poate de bune cu fiecare stat membru, așa încât să facilităm în acest sens procesul. Și, în același timp, să ne asigurăm că avem parteneriate solide atât cu Statele Unite, cât și cu Japonia, Canada, alte state. Să căutăm noi piețe pentru produsele noastre, în contextul fortificării diplomației economice. Să creștem arealul de prestare a serviciilor consulare și calitatea acestora pentru cetățenii noștri din diasporă. Există un câmp pentru muncă suficient.
Radu Osipov: Vorbeați de faptul că, iată, Ministerul de Externe va avea grijă de dialogul politic cu acele capitale europene și chiar dacă negocierile vor fi coordonate de un alt birou, nu există o perioadă exactă cât vor dura negocierile. Considerați că ar fi oare deschidere în aceste capitale cu care veți continua dialogul ca să fie stabilit totuși un termen limită, cel puțin așa cum e obiectivul nostru de la Chișinău - 2030 ca să fie încheiat procesul?
Mihai Popșoi: Termenul depinde în mare parte de capacitatea noastră de a transpune acquis-ul comunitar și de a negocia toate cele 33 de capitole, așa încât să fim pregătiți pentru aderare. Și e complicat să stabilești un termen din start, or nu avem certitudinea finalizării procesului într-o anumită dată. Noi ne-am dorit ca acest lucru să se întâmple cât de curând. Dar să stabilești o dată formal, instituțional, este destul de complicat.
Noi ne putem pune obiective și ne-am pus un obiectiv destul de ambițios și rămâne să livrăm, să demonstrăm capacitate așa încât să îndreptățim încrederea cetățenilor și așteptarea cetățenilor ca, în cel mai scurt timp, să devenim membri ai marii familii europene. Dar până atunci mai este mult de muncă.
Următoarea etapă este acea etapă de evaluare, de screening, de trecere în revistă a situației curente. Apoi faza de explicații din partea Uniunii Europene, care sunt cerințele, ce urmează să facem. Și acel proces lung, asiduu, de negocieri ale tuturor capitolelor: capitolul legat de piața comună, agricultură, mediu, toate-toate domeniile care sunt proprii funcționării Uniunii Europene, trebuie să ne ajustăm la acquis-ul comunitar. De aceea noi ne punem un termen destul de ambițios și vom munci ca Uniunea Europeană să ne ajute, la rândul său, să obținem acele obiective pe care ni le-am propus.
Radu Osipov: Săptămâna viitoare, mergeți în vizită oficială în România. Astăzi, ați purtat discuții cu ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu. În același timp, ați vorbit la Președinție că prioritățile sunt parteneriatele cu Statele Unite, cu Ucraina. Cum aveți de gând să păstrați Republica Moldova în vizorul Occidentului?
Mihai Popșoi: Republica Moldova se află într-o regiune extrem de complicată și trebuie să valorificăm cât se poate de eficient arsenalul nostru diplomatic așa încât să obținem în continuare sprijin politic, sprijin economic pentru a putea depăși aceste dificultăți pe care le avem. Să ne creștem reziliența instituțiilor noastre atât în domeniul justiției, cât și în domeniul de securitate și apărare, nemaivorbind de domeniul economic, să atragem investiții în Republica Moldova.
Și cu siguranță principalul partener, principalul avocat al nostru în toate aceste demersuri este România. Și e firesc să am prima vizită oficială în România la invitația doamnei Odobescu. Aștept cu nerăbdare această vizită așa încât să pornim cu dreptul, de fapt, să continuăm acele lucruri bune, acele proiecte de infrastructură, de interconectare energetică, de apă pentru cetățenii noștri, de infrastructură rutieră, poduri care se construiesc. Aceste lucruri le-au așteptat cetățenii noștri mulți-mulți ani și ne bucurăm că reușim să contribuim la realizarea acestor așteptări.
Radu Osipov: Rusia, în același timp, încearcă un război hibrid împotriva Republicii Moldova. Acum, într-adevăr, este izolată diplomatic, are puțini parteneri. Cum am putea totuși să folosim această situație în avantajul nostru, al Republicii Moldova? Poate anumite garanții de securitate pentru noi sau, de ce nu, chiar retragerea armatei ruse?
Mihai Popșoi: Retragerea armatei ruse este un angajament pe care Federația Rusă și l-a asumat la Summitul de la Istanbul din 1999. E adevărat că în scurt timp s-a răzgândit și, iată, de peste 20 de ani, acest lucru nu se întâmplă. Noi va trebui să insistăm în continuare, să facem demersuri diplomatice. Să construim coaliții internaționale care să convingă Federația Rusă să renunțe la această prezență militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova.
Și, într-adevăr, trebuie să utilizăm toate oportunitățile pentru a crește reziliența și capacitatea țării noastre de a rezista acestor atacuri hibride. Fie că e vorba de securizarea spațiului informațional, fie de investiții în domeniul securității și apărării. Dar și în domeniul dezvoltării în general a Republicii Moldova, al gândirii critice, al libertății presei, al unei democrații autentice. Pentru că doar așa ne putem apăra de aceste atacuri hibride, doar printr-o democrație consolidată, instituționalizată, și printr-o creștere a culturii civice și democratice a cetățenilor noștri. De rând cu toate celelalte acțiuni de fortificare a instituțiilor noastre de drept. Așa încât Republica Moldova să fie un stat cât mai puternic, cât mai dezvoltat. Or scopul diplomației este să contribuie la bunăstarea cetățenilor prin promovarea interesului național pe extern.
Radu Osipov: Domnule Popșoi, vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră și vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.
Mihai Popșoi: Cu mare drag.