Fermierii din Cahul dau ultimatum autorităților. Reacția Ministerului Agriculturii
Peste 30 de fermieri din Cahul, aflați la limita puterilor, au semnat un demers pe care l-au expediat autorităților centrale. Aceștia cer îndeplinirea a patru revendicări în următoarele cinci zile, în caz contrar - vor ieși la protest. Totuși, numărul celor care sunt în prag de faliment ar fi cu mult mai mare. De cealaltă parte, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, susține că nu vede rostul protestului, deoarece a fost deja anunțat un ajutor de 50 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă.
În demersul expediat autorităților de la Chișinău, fermierii cer introducerea, până la 31 decembrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților pentru creditele luate, executarea silită a obligațiilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, soluționarea problemei creditării agricultorilor, alocarea de compensații în urma secetei, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.
„Suntem în prag de faliment, suntem în prag de insolvabilitate o parte din colegii noștri, nu știm cum o să începem anul. Noi trebuie să începem să aruncăm în câmp îngrășăminte minerale, noi nu avem motorină, noi nu avem îngrășăminte plus la asta nu avem nici ieșire la creditele ieftine. Majoritatea, 90% din fermierii de la sud sunt la pământ. Nu suntem auziți nicidecum, vrem pe cale democratică, pașnică, dar cred că o să ieșim la proteste”, a declarat fermierul Gheorghe Jurcanu.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că fermierii micro, mici și mijlocii care au avut de suferit în urma secetei din vara anului 2023 vor primi plăți directe la hectar.
„Noi deja am declarat că se acordă 50 de milioane de lei pentru cei care au suferit de secetă în vara anului 2023 la cultura porumbului, noi deja am făcut asta ca anunț. S-a luat decizie, este transmisă la Comisia Situații Excepționale ca să fie analizată în ședință, acordarea din Fondul de Intervenție a Guvernului în Fondul de Intervenții pentru agricultură, la subvenționare. Cuantumul va fi nu numai de două mii, dar va fi și de două mii cinci sute la hectar”, a specificat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
Anterior, fermierii au cerut guvernării achitarea până în martie a datoriilor la subvențiile care compensează dobânzile la credite. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, mii de agricultori micro, mici și mijlocii au datorii, sunt presați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară.
Agricultorii au mai protestat cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale și în 2023. În decembrie anul trecut, ministerul Agriculturii anunța că lucrează la Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Totodată, Vladimir Bolea declara că aplicarea moratoriului la plata dobânzilor pentru credite este imposibilă, pentru că nu există un cadru legal corespunzător.