Economic

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Acest lucru este o declarație clară a dorinței de a fi parte a sistemelor europene, dar și arată angajamentul țării noastre în parcursul european, a menționat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.

Captură ecran
Sursa: Captură ecran

Guvernatoarea BNM a mai menționat că aderarea la SEPA aduce mai multe beneficii.

„Primul ar fi al costurilor, pentru că este în avantajul tuturor participanților să avem plăți rapide, transparente, sigure, dar și la un preț sustenabil. Cu acest sistem o plată ar putea fi făcută în circa 24 de ore, și în loc să plătim 20, 30 sau 50 de euro pe tranzacție, să plătim numai undeva la 1, 2 sau 3 euro. SEPA este un sistem de plăți care asigură eficiența plăților, standardizarea și transparența proceselor, facilitează tranzacțiile transfrontaliere și stimulează comerțul”, a declarat Anca Dragu.

Aderarea la SEPA înseamnă în primul rând comoditate și rapiditate în efectuarea transferurilor, dar și oferă o bază pentru integrarea economică a țării în spațiul Uniunii Europene, a menționat președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc.

„În primul rând înseamnă comoditate, înseamnă că doar prin introducerea unui număr de identificare a contului bancar plata poate fi făcută. Înseamnă rapiditate - dacă astăzi vorbim de câteva zile a transferului și cetățenii pot avea incertitudini privind costurile pe care urmează să le suporte, odată cu aderarea la SEPA înseamnă costuri minime și cel mai important rapide și sigure. Prin aderarea la SEPA oferim o bază importantă pentru integrarea economică a țării în spațiul Uniunii Europene și vom exclude orice tip de bariere în transferul banilor din Republica Moldova către țările UE și invers”, a declarat Dorel Noroc.

În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene. Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plățile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăți naționale, adică fără a mai exista o diferențiere între plățile naționale și cele transfrontaliere.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult