Agenți economici din Găgăuzia se plâng că nu primesc rambursarea TVA și amenință cu plecarea din regiune
Mai mulți agenți economici din regiunea autonomă Găgăuzia se plâng că nu și-au primit rambursarea taxei pe valoare adăugată de la bugetul local, așa cum prevăd modificările la Codul Fiscal aprobate anul trecut. În acest sens, unii dintre ei susțin că ar putea să părăsească regiunea autonomă. Situația a fost discutată în cadrul ședinței de astăzi a Adunării Populare de la Comrat pe tonuri ridicate.
Subiectul rambursării TVA pentru întreprinderile din autonomie nu s-a regăsit, inițial, pe ordinea de zi a ședinței. Discuția asupra acestuia a fost inițiată de deputatul local Serghei Cimpoeș, proprietarul unei fabrici de prelucrare a fructelor.
„Săptămâna trecută am analizat datele, cel puțin șase companii au plecat din Găgăuzia, iar altele vor pleca. Veniturile la bugetul nostru sunt de 350 de milioane de lei. Afacerile mari, conform calculelor mele, constituie 30-35 la sută din această sumă”, a declarat Serghei Cimpoeș, deputat în Adunarea Populară.
În timpul discuțiilor, Cimpoeș a declarat că și fabrica lui ar putea să-și schimbe adresa juridică, dacă nu va fi rezolvată problema rambursării TVA. Acesta a insistat pe faptul ca resursele financiare necesare să fie identificate în bugetul atuonomiei. Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a subliniat că încă mai sunt multe întrebări privind această procedură.
„Așteptăm decizia Curții Constituționale. Am angajat specialiști, iar subiectul va fi examinat pe 1 februarie. Înțelegem că dezamăgim oamenii de afaceri. Dar să revenim la patriotism, să spunem așa. Deci, plătim? Cine este pentru?”, a întrebatDmitri Constantinov, președintele Adunării Populare.
Cimpoeș a sugerat că această problema ar putea fi rezolvată dacă președintele Adunării Populare ar demisiona.
„Voi achitați taxe în valoare de 130 de mii de lei, dar luați înapoi patru milioane de lei. Iată și tot businessul”, a declarat Dmitri Constantinov.
Legislatorii din autonomie așa și nu au ajuns la un consens, dar au stabilit că vor organiza o ședință cu ușile închise. Modificările la Codul Fiscal care prevăd că rambursările TVA pentru companiile din Găgăuzia trebuie efectuate de la bugetul local, au intrat în vigoare în noiembrie anul trecut. Prin adoptarea acestor modificări, autoritățile anticipează, în următorii cinci ani, economii la bugetul național de peste cinci sute de milioane de lei, bani care vor putea fi investiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.