Cel mai mare maraton de programare a algoritmilor a avut loc la Chișinău. Ce rezultate au obținut elevii
Cel mai mare maraton de programare a algoritmilor a avut loc zilele trecute la Chișinău și Bălți. În cadrul competiției au participat peste 90 de elevi pasionați de matematică și informatică. Evenimentul a avut ca scop să ofere elevilor din întreaga țară o platformă excepțională, pentru a-și testa și îmbunătăți cunoștințele în domeniul IT, să descopere și să promoveze noile talente în programare. Mai multe informații în privința desfășurării competiției ne comunică Ernest Bîtca, managerul proiectului și organizatorul evenimentului, invitatul emisiunii „Bună Dimineața”.
Maratonului de Programare a Algoritmilor în C/C++ a fost găzduit de facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.
„În cadrul maratonului au fost propuse patru probleme care trebuia să fie rezolvate timp de trei ore. Ulterior, aceste probleme au fost verificate de evaluatorul online. Deci, a fost omis factorul uman, în scopul minimizării părții subiective de jurizare a participanților.”, spune managerul proiectului, Ernest Bîtca.
Elevii au realizat algoritmi pentru orice set de date de intrare.
„Ca rezultat al competiției au fost premiați 15 elevi. Fiind deja la a treia ediție, observăm un impact major al acestor concursuri. Ne bucurăm foarte mult că elevii devin și mai motivați să participe și la alte concursuri, cum ar fi olimpiada republicană de informatică.”, mai adaugă organizatorul evenimentului.
Pentru a participa la asemenea concursuri elevii au nevoie și de o pregătire specială, în afară de cunoștințele acumulate în cadrul orelor de informatică și matematică.
„Desigur, ar fi oportun ca elevii să studieze extracurricular, pentru că orice concurs cere un efort suplimentar. Totodată, acest maraton presupune o muncă enormă, se alocă mai mult timp de rezolvare a problemelor, iar elevii care nu sunt pregătiți, nu rezistă.”, spune Ernest Bîtca.
Competiția nu doar pregătește participanții pentru olimpiadele locale și naționale la informatică, ci și stimulează creativitatea și abilitățile de programare, contribuind la formarea viitoarelor generații de programatori din Republica Moldova.