La Ungheni a fost deschis un Centru de Asistență pentru supraviețuitoarele violenței în familie
La Ungheni a fost deschis un adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în familie. Centrul Regional de Asistență va oferi cazare și consiliere pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și celor din raioanele învecinate. Clădirea în care se află adăpostul a fost renovată și dotată în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Alina are 19 ani și, împreună cu fiul ei de nouă luni, a ajuns la acest centru în luna octombrie, după ce de mai multe ori a fost bătută de concubin, tatăl copilului. Acum își dorește să-și găsească un loc de muncă pentru a se putea întreține.
„Am ajuns pentru că soțul, concubinul, consuma băuturi alcoolice și era violent și am apelat la asistentul social și am venit aici să ne ajute. Centrul pentru noi înseamnă un acoperiș deasupra capului, unde am putea să ne refugiem, să primim un mic ajutor, să ne întreținem și eu, și copilașul”, susține Alina, beneficiară a centrului.
Iar Elena împreună cu cei doi copii ai săi a ajuns la centru acum o lună.
„Am ajuns aici deoarece soțul era foarte agresiv, ne-am adresat la asistentul social, am venit aici ca să încercăm să ducem un mod de viață mai bun. Acasă până într-un timp era bine, apoi soțul a început să servească, să vină acasă, să ne lovească, am decis să-mi iau copiii și să-l părăsesc, avem unde sta, pe o perioadă, după asta trebuie să ne căutăm ceva de lucru, să fim pe picioarele noastre”, spune Elena, beneficiară a centrului.
Centrul regional de la Ungheni are o capacitate de șase camere cu 18 paturi și oferă cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională, educația financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă.
„Cel mai frecvent nivelul de depresie și anxietate este cel mai înalt, după care adoptăm și planul terapeutic pentru traumă - trauma psihică există în majoritatea cazurilor. Persistă în conștiința victimelor noaste sindromul Stockholm - cel de a-și iubi agresorul, este un fenomen suficient de grav, deoarece nu ajungem ca la expirarea termenului de șase luni persoana să conștientizeze pe deplin influența acestui factor nociv atât pentru ea, cât și pentru copii”, relevă Cristina, psiholog al centrului.
Lucrările au fost efectuate cu sprijinul PNUD și al Guvernului Japoniei. Bugetul alocat, în valoare de aproximativ 60 de mii de dolari, a permis transformarea clădirii unui centru comunitar într-un adăpost.
„Japonia promovează conceptul de securitate umană în cadrul asistenței sale umanitare și de dezvoltare. Prin acest concept, punem accentul pe necesitatea de a proteja persoanele vulnerabile ajutându-le, astfel încât să se poată întreține singure și demnitatea umană să le fie păstrată”, a subliniat ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro.
„Înființarea acestui Centru Regional la Ungheni, realizată prin eforturile de colaborare ale partenerilor locali și internaționali, aduce un sentiment de alinare știind că va oferi sprijinul atât de necesar pentru mai bine de 150 de femei care au supraviețuit violenței în bază de gen și altor forme de abuz”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
„Femeile care erau supuse violenței, ele cumva se adresau, dar noi mai mult decât să discutăm, să le promitem, să le propunem nu aveam nimic, și eu mă bucur că o să putem să le oferim toată asistența începând cu asistența psihologică și terminând cu faptul că o să le integrăm în societate, ca să își găsească și un job pentru că în raionul Ungheni sunt peste o mie de locuri de muncă vacante, care pot fi cumva folosite în acest scop”, a declarat Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.
De serviciile Centrului Regional urmează să beneficieze anual peste 150 de persoane, dintre care 35 vor fi și cazate.