Interviu ÎN CONTEXT// Victor Parlicov: Din 1 martie am putea avea un tarif mai mic pentru gazele naturale
Republica Moldova se află astăzi în situația în care are o alegere și poate face achiziții de gaze naturale acolo unde se oferă cel mai bun preț: la bursă sau alți furnizori, inclusiv „Gazprom”, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov. Prezent în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, oficialul a anunțat că, cel mai probabil, tariful pentru consumul de gaze va scădea din 1 martie, iar pe parcursul anului trecut s-au economisit aproape 60 de milioane de dolari USD.
Radu Osipov: Așadar, toată lumea se întreabă acum, în contextul acelei dezbateri, dacă au plătit sau nu moldovenii cel mai scump gaz. Aceste tarife au fost juste? Și doi, „Moldovagaz” a propus mai multe scenarii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Care este cel mai probabil?
Victor Parlicov: Păi să începem cu prima. Depinde cu ce comparăm. Eu nu știu cum s-a ajuns la cifra că noi plătim cu nu știu cât mai mult, eu pot să vă spun cifra exactă cu cât noi plătim mai puțin, față de cât am fi plătit dacă luam de la „Gazprom” anul trecut. Deci, anul trecut noi tot anul practic am livrat gaze din partea „Energocom” către „Moldovagaz” mai iefrin decât „Gazprom” și în sensul acesta consumatorii au economisit circa 60 de milioane de dolari USD.
Acuma mai scump față de ce, eu nu știu cum au făcut calculele ceilalți experți și nu mă apuc să comentez. Lasă dezbaterile acestea să aibă loc între experți. Cert este că nu-i corectă compararea unor prețuri finale pentru consumatorii din țările care au intrat în studiu cela, inclusiv consumatorii din piață liberă, consumatorii casnici, cu tariful fără a lua în calcul compensațiile. Pentru că exact așa cum a menționat deja Sergiu Tofilat, noi nu am mers pe formula să plafonăm prețurile. Asta și-au putut permite țările care au gaz propriu, asta și-a putut permite Ucraina, asta și-a putut permite România. Noi nu ne putem permite așa ceva. De aceea noi am mers pe formula că noi prețurile le lăsăm ca să acopere costurile, însă vom da compensații la consumatorii vulnerabili. Și atunci prețul efectiv plătit de consumatorii noștri casnici în decembrie 2023 a fost de circa 14 lei și 60 de bani, dacă luăm în calcul și compensațiile. Adică unele țări au mers pe plafonare și au plafonat prețurile. Alte țări, cu am fost noi, am mers pe preț complet, dar cu compensații. Deci nu este corect să comparăm prețul final de la ei cu prețul fără compensații de la noi. De asta o comparație mai corectă ar fi dacă Moldova ar figura acolo cu prețul de 14,63 lei.
Radu Osipov: Domnule ministru, ați vorbit astăzi la Guvern cu colegii mei despre posibilitatea de a cumpăra gaz de la „Gazprom”. Ați menționat că nu putem fi șantajați, dar în același timp, cât de corect ar fi să revenim la achizițiile de gaz rusesc?
Victor Parlicov: În primul rând, așa cum am spus, pentru noi era important. Și situația s-a schimbat dramatic, asta trebuie să înțelegem, în doi ani de zile situația s-a schimbat complet. Este exact inversă decât era. Dacă în octombrie 2021, atunci când „Gazprom” a zis că nu mai livrează volumele necesare și a impus o formulă de preț pur și simplu legată de prețurile spot și noi nu aveam alte opțiuni decât să procurăm gazul la prețul indicat, solicitat de „Gazprom”, astăzi suntem în situația că putem alege. Putem să cumpărăm de la „Gazprom”, putem să cumpărăm de pe bursă, putem să cumpărăm de la alți furnizori.
Ceea ce îmi doresc sigur că este ca prețurile pe care le accesăm să fie cele mai bune pentru consumatorii noștri. Respectiv, eu nu exclud un scenariu în care prețurile… Acum, da, acum prețurile de pe bursă sunt mai avantajoase decât prețurile conform contractelor cu „Gazprom”. Dar acum „Gazprom” nici nu are volume pentru malul drept, toate volumele sunt pentru malul stâng.
Dacă e să vorbim ce se va întâmpla după luna aprilie, când deja volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi ar putea fi suficient, inclusiv pentru o parte sau integral va acoperi necesitățile malului drept, acolo va trebui să mergem pe o alegere foarte pragmatică. Dacă prețul de la „Gazprom” va fi mai bun, atunci putem să luăm și de la „Gazprom”. Nu exclud acest scenariu, nu am spus că am să o facem, dar nu exclud acest scenariu. În cazul în care noi vom putea accesa prețuri mai bune de pe bursă, cu ce ocazie să plătim mai scump la „Gazprom”?
Adică e o abordare foarte pragmatică, în opinia mea, care are în primul rând în vizor prețul final pentru consumatori, să obținem un preț cât mai bun, și de aia mi se pare o abordare echilibrată. Noi nu am introdus ca țară sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul acesta. Nu există o decizie politică, că noi nu vom lua gaze din Federația Rusă. Altceva este că noi pe parcursul anului trecut nu am luat din cauza faptului că ei erau mai scumpi și nu are rost să cumpărăm mai scump de la „Gazprom” când putem lua mai ieftin de pe piața internațională. Și asta am făcut. Vă spun, că am economisit vreo 60 de milioane de dolari USD.
Acum, pe parcursul anului acesta, situația ar putea fi diferită. Și anul viitor ar putea fi diferită situația. Cred că trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică și să luăm de acolo unde prețul este mai bun.
Radu Osipov: S-a mai întâmplat când volumele destinate pentru regiunea transnistreană nu au fost folosite în totalitate și o parte au revenit și pe malul drept.
Victor Parlicov: A fost o perioadă foarte scurtă, de câteva zile.
Radu Osipov: În același timp, am avut o situație și o relație complicată cu „Gazprom” care a redus volumele, care ne-a șantajat, are pretenții financiare, nu acceptă un audit internațional independent. Adică se va trece peste aceste impedimente doar din considerent comercial?
Victor Parlicov: În primul rând, toate subiectele astea sunt subiect comercial. Deci datoriile sunt subiect comercial, litigiile care ar putea apărea pe urma acestor datorii sunt subiect comercial. Noi putem avea o situație în care „Gazprom” furnizează gaz la prețuri bune, iar pe de altă parte, noi suntem în litigiu cu ei sau în arbitraj internațional pe datorii. Asta este un scenariu absolut posibil. Nu sunt directe lucrurile acestea. Nu înseamnă că dacă noi avem un litigiu, Dumneavoastră, când vă certați cu soția acasă, nu înseamnă că nu mâncați borș sau nu mai puteți interacționa în privința copiilor, spre exemplu. Adică e aceeași situație.
Deci noi putem să ne certăm pe unele subiecte și putem, acolo unde contractele sunt avantajoase reciproc - și subliniez acest lucru, noi putem alege -, până acum, până în 2021, noi nu prea aveam alegere. Noi, practic, trebuia să mergem pe condițiile impuse de „Gazprom” pentru că era singurul furnizor posibil. Acum este cu totul altă situație și de asta eu cred că există loc de un dialog foarte pragmatic.
Radu Osipov: Nu mai suntem în stare de alertă în sectorul gazelor. Au trecut aproape trei ani și jumătate. Care sunt furnizorii noștri de încredere, cum stăm la capitolul rezerve? Dacă e să ne uităm retrospectiv, cum ați aprecia această situație?
Victor Parlicov: Rezervele pe care le-am făcut în vară au fost suficiente și sunt suficiente pentru a trece de iarnă. Probabil că ne vor ajunge și poate nu chiar până la sfârșitul lunii martie, dar cel puțin bine să intrăm în luna martie. Sigur că atunci când am făcut achiziții de gaze și vara, chiar dacă o să vă uitați, inclusiv pe cotații, la ce prețuri am cumpărat, în ce moment am făcut contractele, veți vedea că noi chiar am reușit să obținem prețuri bune pentru vară. Atunci, vara, așteptările de prețuri pentru iarnă erau că, în iarnă, prețurile vor fi în zona 600 - 600 plus de dolari USD pe mia de metri cubi. De aceea am și făcut stocuri, de aceea și ne-am asumat costuri de stocare a acestor gaze între timp. Iar dacă știam atunci că gazele în perioada de iarnă vor merge, prețul gazelor va merge în jos și noi vom avea prețuri de 300 de dolari USD la mia de metri cubi, în toiul iernii, în toiul iernii friguroase, cred că nu mai cumpăram atunci gaz.
Doar că știți cum, eu am mai spus-o cu mai multe ocazii, e foarte ușor să faci prognoze în trecut. Adică atunci când știi că prețurile iarna au mers în jos, da, iată, trebuia să..., puteam să… Adevărul este că în vară toată lumea se aștepta ca în iarnă prețurile să meargă în sus. De aia și am făcut stocuri, de aceea și am avut prețuri prognozabile, pentru că, dacă țineți minte, iarna trecută toată lumea era stresată de faptul că în fiecare lună se schimba prețul și nu știa la ce să se aștepți în luna viitoare. Iată vine prețul. Nu iarna trecută, dar cu doi ani în urmă, 2021-1022. A venit data de 20 - am reușit să ne achităm cu „Gazprom”, nu am reușit să ne achităm cu „Gazprom”? Luna viitoare prețul s-a dus în sus, avansul trebuie să crească, nu avem bani… Adică stresul ăsta deja gata, l-am depășit.
Am făcut stocurile, am avut preț predictibil. Indiferent de ce avea să se întâmple pe piața gazelor, noi aveam să avem un preț fix pe iarna asta, cu stocurile respective. Asta am urmărit, să ne protejăm de șocuri de prețuri în iarnă, de creșterea prețurilor. Uite că a fost că prețurile au mers în jos.
Repet, pe toți cei care consideră că se pricep foarte bine în prognoze și știu cum să facă bani din trading și știu cât o să coste gazul peste jumătate de an eu îi invit să își ia licență la gaze, să pună banii lor în joc și să cumpere gaze, să vândă gaze, să devină traderi de gaz. Perfect! Pentru voi există o lume întreagă pe bursa de gaze.
Radu Osipov: Într-adevăr, uneori memoria colectivă este scurtă. Pentru că am făcut această incursiune cu doi ani în urmă, când în fiecare lună trebuia să ne convingem că vom avea livrări din partea „Gazprom”. În același timp, iată, suntem în 2024. În 2021 a început dialogul la nivel înalt Uniunea Europeană - Republica Moldova pe energie. Vine comisara europeană pentru Energie, Kadri Simpson, la Chișinău. Care vor fi accentele și ce veți cere Uniunii Europene?
Victor Parlicov: În primul rând, este un dialog într-adevăr și vom avea ca rezultat al acestui dialog, vom avea semnat un fel de acord tripartit. Care este relevant mai ales după ce s-au deschis negocierile pentru Republica Moldova de aderare. Să vă spun în două cuvinte. Până acum tot ce făceam pe domeniul de aproximare sau de integrare a Republicii Moldova în piață europeană mergea în mare parte în cadrul Tratatului Comunității Energetice. Dacă cei care sunt experți și vor să înțeleagă despre ce vorbesc, când o să vă uitați la Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană la capitolul energie, el este foarte succint. Pentru că el spune că toate detaliile și toate lucrurile importante, majore țin de relația Republicii Moldova în cadrul Tratatului Comunității Energetice.
După ce s-au deschis negocierile, noi vom discuta deja la direct cu Comisia Europeană. Și acum este momentul când facem un plan de acțiuni în comun și îl agreăm de toate părțile: Secretariatul Comunității Energetice, pe de o parte, Comisia Europeană, pe de altă parte, și Republica Moldova, care sunt pașii următori, inclusiv care va fi suportul pe care îl va acorda Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și care sunt angajamentele pe care noi ni le asumăm în cadrul acestui proces pentru ca să grăbim cât mai repede să ajungem Republica Moldova parte a pieței unice europene de energie. Și asta este în vizor. Am avut o discuție foarte bună prealabilă, între timp, practic, s-a pregătit acest plan de acțiuni comun și sperăm că dialogul ăsta la fel să fie cu succes și să putem anunța rezultate frumoase, inclusiv de suport, de sprijin, pentru țara noastră.
Radu Osipov: Până acum, pe platforma comunității energetice Republica Moldova a făcut separarea transportului de distribuție a gazelor sau așa numitul unbundling. Și cum apreciați dumneavoastră acest proces? Dacă a dat rezultatele scontate?
Victor Parlicov: Sigur că, în primul rând, odată cu acest unbundling, odată cu finalizarea procesului de separare a activității de transport și de preluare a activității de transportare a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova de o altă companie decât acea companie care era parte din grupul „Moldovagaz”, unele lucruri nu mai sunt așa cum au fost. Și apar noi tipuri de relații. Este regiunea transnistreană. Ei nu vor să facă contracte cu „Vestmoldtransgaz”. "Moldovatransgaz" nu mai are licență la transport. Apar noi nuanțe.
Dar, în esență, ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorul, noi acum vom avea niște reguli și niște relații mult mai sănătoase, mult mai transparente pentru că ele vor fi între companii care nu fac parte dintr-același grup în care putem fi siguri că oricare furnizor nou care va intra pe piața noastră va avea un tratament egal și nu va fi un interes de a fi discriminat în favoarea unuia sau altuia.
Respectiv, acum, spre exemplu, noi deja urmărim, am modificat și legea și vedem un interes din partea companiilor mari, furnizoare de gaze, inclusiv companii internaționale, care testează și se gândesc să vină pe piață Republicii Moldova, să se înregistreze, să obțină licență, să furnizeze gaz ei în Republica Moldova, nu doar „Moldovagaz” sau „Energocom”. Și salutăm acest lucru. Asta va da un beneficiu în final consumatorilor noștri, care vor putea avea o alegere mai mare.
Radu Osipov: Domnule ministru, revenind la prima întrebare: din acele trei scenarii pe care le-a propus „Moldovagaz” Agenției pentru Reglementare în Energetică, care ar fi cel mai probabil?
Victor Parlicov: Eu cred că, oricum, Agenția are suficient timp pentru a pune în aplicare aceste tarife cel puțin de la 1 martie. Bun, de la 1 februarie sigur că, procedural, nu se reușește. Dar eu cred că scenariul 1 martie este un scenariu realist. Și evident că cifrele care au fost prezentate de „Moldovagaz” sunt calculele „Moldovagaz”. Eu sunt mai mult interesat să văd cifrele, calculele făcute de ANRE. La fel, revin, această scădere cu certitudine va fi resimțită de consumatori. Chiar dacă este pe final de iarnă, va fi un beneficiu pentru toată lumea.
Radu Osipov: Domnule ministru, vă mulțumesc pentru că ați fost „ÎN CONTEXT" și vă mai așteptăm la Moldova 1.
Victor Parlicov: Vă mulțumesc și eu.