Muzeul de Istorie al Chișinăului: 120 de trepte pe care călătorim în timp
Muzeul de Istorie al Chișinăului este una dintre cele mai reprezentative clădiri din centrul istoric al capitalei. Construit în 1892 după proiectul arhitectului A.I. Bernardazzi, edificiul este considerat un monument de arhitectură de importanță națională. Cu o înălțime de 27 de metri, clădirea este dotată cu un ascensor, însă accesul la ultimele două etaje se face doar pe scara cu 120 de trepte, care poartă în sine o istorie impresionantă de peste 100 de ani.
„În muzeu s-a păstrat o scară metalică în formă de spirală construită la una din cele mai vechi întreprinderi din Chișinău, uzina lui Ștefan Sîrbu. Pe aceste trepte, cândva s-a filmat filmul „Cântecul-dragostea mea”, un rol principal la jucat Grigore Grigoriu și Sofia Rotaru, cetățean de onoare al orașului Chișinău”, spune Liubovi Coșman, muzeograf.
Muzeul de Istorie al Chișinăului impresionează vizitatorii cu patru săli de expoziție. Prima sală aduce în prim-plan prima atestare a orașului Chișinău, dezvăluind rădăcinile și evoluția sa timpurie. A doua sală călătorește prin secolul XIX-XX, ilustrând transformările marcante ale Chișinăului în această perioadă. Sala a treia și cea de-a patra ne relatează perioada interbelică, război și urmările acestuia.
Liubovi Coșman adaugă că în această clădire mică și compactă, este cuprinsă întreaga istorie a Chișinăului, începând de la prima atestare și până în anii 1980. Totuși, în vârful acestei clădiri, în sala panoramică, vizitatorii au ocazia să privească la Chișinăul contemporan.
Muzeul este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.