Dialog la nivel înalt UE-Moldova: A fost agreată foaia de parcurs pentru reformele pieței energetice
Republica Moldova, Comisia Europeană și Secretariatul Comunității Energetice au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru continuarea reformelor în sectorul energetic al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat comisara Europeană pentru Energie, Kadri Simson, după cel de-al cincilea Dialog la Nivel Înalt UE-Moldova în domeniul energiei, desfășurat astăzi la Chișinău.
„Astăzi am susținut o nouă foaie de parcurs comună între UE și Republica Moldova, am convenit pașii următori. Foaia de parcurs este o bază clară pentru cooperarea continuă între noi și identifică momentele unde Comisia Europeană poate să acorde asistență tehnică și financiară. De asemenea, sprijină Chișinăul în ceea ce privește consolidarea rezilienței sale energetice și tranziția spre un viitor mai sigur și mai curat din punct de vedere ecologic. Acest lucru aduce Moldova mai aproape de UE”, a menționat Kadri Simson.
Totodată oficiala a apreciat eforturile Republicii Moldova de a adapta legislația țării la cea a Uniunii Europene, reafirmând angajamentul față de aprofundarea cooperării în sectorul energetic.
„Republica Moldova a reușit să facă pași foarte importanți în reforma sectorului energetic, Moldova a aliniat legislația sa cu cea a Uniunii Europene. Moldova a devenit mai eficientă, din punct de vedere a investițiilor. Eu vreau să reconfirm suportul comisiei în domeniul energetic. Acum sarcina noastră este să asigurăm rute alternative pentru electricitate și gaze, să asigurăm conexiuni mai reziliente în fața încercărilor de manipulare a Rusiei”, a subliniat comisara Europeană pentru Energie.
În context, ministrul Energiei Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că în ultimii doi ani, atât Republica Moldova, cât și toate statele Uniunii Europene au trecut printr-o perioadă foarte dificilă.
„Faptul că după doi ani nu mai depindem de un singur furnizor de gaze și avem diversificată alimentarea Republicii Moldova cu energie electrică, am căpătat experiența de a lucra pe piața internațională se datorează inclusiv sprijinului masiv din partea Uniunii Europene. Acum, după decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE, intrăm într-o altă etapă în care dialogul nostru cu UE va fi și mai intensiv, viteza cu care va trebui să ne mișcăm va fi și mai mare, pentru ca în orizontul de timp 2027-2028, atunci când finalizăm interconexiunile cu România să putem să integrăm Republica Moldova în piața energetică a UE. Putem fi parte a pieței energetice comune a UE înainte de a deveni stat membru al UE, iar acest lucru va veni cu beneficii pentru cetățenii noștri”, a declarat ministrul Energiei.
Totodată, Parlicov a precizat că s-a discutat posibilitatea creșterii capacității de import a energiei electrice din Rețeaua Continentală Europeană și creșterea capacității de flux invers a gazoductului transbalcanic.