O criză judiciară, similară celei de la CSJ, persistă și la Curtea de Apel Chișinău
Criza judiciară, similară celei de la Curtea Supremă de Justiție, persistă și la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, 40 la sută din fotoliile magistraților de la această instanță sunt goale. Ca rezultat, un singur judecător este împovărat cu peste o mie de dosare. Lucrurile ar putea să se agraveze, susțin reprezentanții Curții de Apel Chișinău deoarece în curând mai mulți magistrați pleacă din sistem, odată cu atingerea plafonului de vârstă. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii propune transferul temporar al altor judecători, dar și direcționarea mai multor dosare către instanța de apel din Bălți.
Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, susține că 85 la sută din volumul cauzelor aflate pe rolul celei de-a doua instanțe sunt examinate de sediul din capitală, ceea ce presupune aproape 45 de mii de dosare. Volumul mare de lucru îi determină pe unii magistrați să plece, cel puțin astfel și-au motivat demisia șapte judecători, care anul trecut și-au depus cererile. Prognozele oferite de Mîra nu sunt deloc optimiste în ce privește personalul de la instanța de apel din Chișinău. Acesta susține că, în contextul evaluării externe a magistraților, așa-numitul Vetting, numărul de judecători s-ar putea reduce drastic.
„În statele de personal noi avem 57 de judecători, dar efectiv, pe moment, lucrează 35 de judecători. În viitorul apropiat, cel puțin patru judecători pleacă în demisie pe motivul atingerii plafonului de vârstă de 65 de ani. Aici nu mai vorbim de problema care se anticipează sau volumul de lucru, de la 1200 de dosare per judecător, eventual în cadrul unei proceduri care urmează, mă refer aici la Vetting, există riscul ca să plece nu mai puțin de 50 de procente de la Curtea de Apel Chișinău”, a specificat Ghenadie Mîra, șef interimar al Curții de Apel Chișinău.
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, a venit cu mai multe soluții pentru a pune capăt acestei crize și a accelera examinarea cauzelor. Două dintre acestea sunt exact cele propuse pentru Curtea Supremă de Justiție: transferul temporar al magistraților de la alte instanțe, dar și examinarea continuă a dosarelor, indiferent de cererile de strămutare aflate pe rol. Totuși, volumul de muncă la Curtea de Apel Chișinău este mai mare decât cel de la CSJ de cel puțin patru ori, iar respectiv, în acest sens, CSM propune o modificare a cadrului legal.
„Consiliul Superior al Magistraturii a propus și va susține ca Judecătoria Ungheni și Judecătoria Orhei, cu toate sediile sale, să fie arondată Curții de Apel nord, actuala Curte de Apel Bălți. CSM urmează în cel mai scurt timp să vadă dacă putem transfera judecători de la primele instanțe”, a declarat Sergiu Caraman.
Potrivit reprezentanților Curții de Apel Chișinău, anul trecut au fost soluționate 70 la sută dintre cauzele aflate pe rol, adică peste 30 de mii, examinate de aproximativ 35 de judecători. Magistrații susțin că, de la un an la altul, numărul dosarelor în creștere pune presiune asupra sistemului, în timp ce numărul judecătorilor scade. Un calcul matematic ne arată că, acum doi ani, unui judecător îi reveneau puțin peste 910 dosare, iar în 2023 - peste 1230.