Mihai Isac: Organizarea referendumului în toamna aceasta ar putea fi un exercițiu de unificare a societății
Organizarea referendumului în toamna acestui an, inițiat de președinta Maia Sandu, privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ar putea fi un exercițiu de unificare a societății, susține analistul politic de la București, Mihai Isac. Potrivit acestuia, dacă nu se va reuși mobilizarea cetățenilor la urnele de vot, Federația Rusă va câștiga noi argumente în războiul propagandistic pe care-l duce pe teritoriul țării noastre.
„Cred că organizarea unui astfel de referendum, dacă are loc și dacă este validat, va îngropa definitiv una dintre temele principale ale propagandei ruse din Republica Moldova și anume că majoritatea populației nu dorește integrarea în Uniunea Europeană. Va fi foarte grea mobilizarea oamenilor la vot. Pentru că deja dacă ne uităm pe Telegramul pro-rus din Republica Moldova, vedem îndemnuri de genul: merg la alegerile prezidențiale, dar nu merg la referendum. Este un risc foarte mare, pentru că dacă nu se va reuși mobilizarea electoratului la vot, atunci Federația Rusă va câștiga noi argumente în războiul propagandistic. Vedem deja încercarea propagandei ruse de deturnare a scopului referendumului”, a menționat expertul.
Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu, care și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial, a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum la care cetățenii să se pronunțe asupra opțiunii de aderare a țării la Uniunea Europeană.
Acesta ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Deocamdată, data scrutinului nu a fost stabilită. Precizăm că pentru ca acest referendum să fie validat este nevoie de o prezență de minimum 33 la sută de alegători la urnele de vot, ceea ce ar însemna aproximativ 900 de mii de cetățeni.