Regional

Caz șocant la Hîncești. O fetiță de cinci ani ar fi fost violată de către propriul bunic

Caz șocant într-o localitate din raionul Hâncești. Un bărbat în vârstă de 65 de ani este bănuit că și-ar fi violat propria nepoată, o fetiță de doar cinci ani. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Hâncești, Cristina Vicol. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și se află în izolatorul de detenție preventivă.

Polițiștii au fost sesizați despre faptul că fetița de cinci ani ar fi fost violată în data de 2 februarie. Deocamdată însă nu este clar în ce circumstanțe s-ar fi întâmplat totul. Echipa noastră de filmare a mers în localitatea unde s-ar fi produs violul.

Unicul obstacol cu care s-au confruntat jurnaliștii a fost refuzul primarului din sat de a vorbi în fața camerei. Totuși, ținând cont de gravitatea cazului, discuția dintre jurnalistul postului nostru de televiziune și alesul local a fost filmată pe ascuns. În spatele camerelor, primarul ne-a spus că a aflat de la oamenii din localitate despre cele întâmplate și că nu crede că bărbatul de 65 de ani, bănuit de viol, ar fi în stare de așa ceva. Funcționarul mai spune că familia este una obișnuită și nu este în evidența autorităților.

„Eu vreau să vă spun un lucru, eu până când nu cred în nimic, părerea mea. Reporter: De ce? Primar: Parcă nu-mi vine mie a crede să se fi întâmplat așa ceva. Până când eu n-o să mă conving sau să mă convingă cineva de lucrul ista, nu spun nimic. Eu îi sun deja de două ore și pe acela, și pe celălalt și nu pot afla nimic, dar dumneavoastră ați venit deja să răspândiți informația. Eu azi am aflat și asitență socială la moment nu avem în sat”, a spus primarul localității.

Am discutat și cu câțiva oameni din sat. Aceștia ne-au spus că sunt șocați de cele întâmplate și că familia în care crește copila ar fi una bună.

„Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată, nu știu. Am văzut pe internet, dar nu știu care este situația”.

„Familia este foarte bună, dar n-am auzit nimic. El îi un om normal, nu l-am văzut să fie beat sau ceva”.

„Eu numai azi am aflat și nu m-am așteptat la așa ceva”.

Potrivit psihologilor, un copil abuzat sexual poate rămâne cu o traumă pentru toată viață și că este necesară o perioadă foarte lungă de reabilitate. Totodată, psihologii atrag atenția asupra unor comportamente pe care le-ar putea avea un copil supus unui astfel de abuz și ce ar trebui să facă profesorii, colegii sau cineva din familie când le observă.

„În cazurile de viol, psihicul copilului are foarte mult de suferit. Asta este o traumă pentru toată viața. Este o traumă cu care foarte greu se lucrează. Acum copilul poate nu este conștient de ceea ce i s-a întâmplat, însă consecințele acestei traume le va avea toată viața. Copilul imediat își schimbă comportamentul, devine închis în sine, ori invers poate să se manifeste prin agresivitate, răzbunare, el încearcă astfel manifestările interne să le descarce”, a menționat psihologul Svetlana Gorea.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova, 375 de copii au fost supuși violenței sexuale. Din numărul total al cazurilor, au fost instrumentate șase dosare în care agresorul era bunicul victimei.

Citește mai mult