Situația minorilor în caz de divorț
Republica Moldova se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de divorțuri. Consecințele acestora se resimt cel mai puternic în rândul copiilor. În procesul de divorț, părinții trebuie să ajungă la un acord privind custodia și pensia alimentară a copiilor. De regulă, instanța caută să asigure interesul superior al copilului, luând în considerare stabilitatea emoțională și materială a părinților.
„Vorbim despre drepturile copiilor, legislația prevede un termen care se numește „Interesul superior al copilului”, deci atât instanța de judecată, cât și toate autoritățile urmează să acționeze strict în interesul superior al copilului. Până a ajunge în cadrul unui litigiu sau al unui conflict, legislația prevede faptul că părinții urmează benevol să discute și să stabilească domiciliul copilului. La fel, părinții pot negocia un grafic de întrevederi printr-un contract autentificat notarial fără a ajunge în instanța de judecată, acolo unde soluția eventuală a unui judecător poate să nu fie comodă ambilor părinți”, declară avocatul Sergiu Muntean.
Potrivit specialistului, părintele care beneficiază de custodia copilului trebuie să întrunească condiții adecvate pentru dezvoltarea acestuia.
„Această decizie se ia la latitudinea asistenței sociale, însă, se va ține cont de câți metri pătrați are încăperea, câte persoane locuiesc acolo, dacă sunt mai mulți copii de genuri diferite, aceștia trebuie să aibă spațiu separat și aceasta se va lua în coraport cu condițiile de la celălalt părinte. Nu se va neglija atașamentul emoțional al copilului, cu cine a locuit până atunci, de cine este atașat”.
Pensia alimentară se calculează conform unui cuantum procentual de o pătrime din venitul salarial pentru un copil, o treime pentru doi copii și jumătate din venit pentru trei copii și mai mulți. Eschivarea de la obligația de întreținere a copilului este temei pentru decăderea din drepturile părintești.