Economic

Ambasadorul SUA la Chișinău: „Republica Moldova este un loc sigur pentru a face business”

Republica Moldova este o țară sigură pentru investiții, iar obiectivul autorităților este ca fiecare om de afaceri să simtă susținerea statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui forum de afaceri al companiilor din România în țara noastră, unde au fost discutate problemele în atragerea investițiilor în Republica Moldova, dar și realizările autorităților în acest sens.

„Prin ceea ce am făcut în ultimii ani ca să fim mai aproape de Uniunea Europeană, în esență, din punct de vedere economic noi deschidem piața Uniunii Europene, piața CEFTA și alte piețe care sunt o oportunitate de investiții aici pentru exporturi în acele piețe”, a explicat Dorin Recan.

„Peste câteva săptămâni vom marca doi ani de la începerea războiului neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova a răspuns prin a-și amplifica eforturile de a privi către Occident, muncind asiduu la reformele politice și economice și obținând deschiderea UE pentru procesul de începere a negocierilor. Acest efort include și progresele în securitate: un angajament militar de a sprijini pacea internațională și, desigur, fortificarea relației cu NATO și partenerii din Occident și întărirea rezilienței împotriva efectelor maligne ale influenței Rusiei și a dezinformării. Asta înseamnă că Republica Moldova este un loc sigur pentru a face business”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a menționat că una dintre probleme este creditarea mică a mediului de afaceri, proces pe care BNM își propune să-l dinamizeze.

„Gândiți-vă că vor veni fondurile de preaderare. Aceste fonduri au nevoie de cofinanțare. Suntem în momentul perfect în care băncile să se uite la clienții din portofoliu și să vadă care sunt domeniile ce pot beneficia și se pot încadra la asemenea cofinanțare și cumva să-i creștem”, a specificat Anca Dragu.

În cadrul unei conferințe de presă după eveniment, miniștrii economiei de la Chișinău și București au subliniat că este necesar un mediu predictibil și stabil pentru a atrage investiții, lucru la care lucrează ambele guverne. Mai mult, oficialii susțin că este necesară focusarea pe o creștere economică rapidă.

„Spun economiștii din toată lumea că cea mai mare creștere economică în zona Uniunii Europene va fi a României în următorii ani. Este o zonă dinamică, o zonă efervescentă unde mediul de afaceri poate să-și crească dinamica investițională și afacerilor și lucrul acesta trebuie să se întâmple împreună, economia Republicii Moldova cu economia României. Este o oportunitate, trebuie să știm să profităm de ea”, a precizat ministrul român al Economiei, Ștefan-Radu Oprea.

„Principala misiune a noastră este să dăm acel semnal de stabilitate, acel semnal de deschidere, de schimbare pozitivă, de mișcare în direcția corectă spre Uniunea Europeană”, a punctat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Evenimentul a fost organizat în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republica Moldova la Uniunea Europeană, cu scopul de a reuni asociațiile de afaceri și companiile interesate în valorificarea oportunităților investiționale care sunt oferite de către țara noastră.

Guvernul Republicii Moldova
Sursa: Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova
Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Citește mai mult