Interviu ÎN CONTEXT// Dumitru Obadă: Comisia Vetting ar putea da verdictul candidaților la funcția de procuror general
Nu există certitudine că unul dintre cei patru candidați, acceptați la proba interviului, va fi numit în funcția de procuror general, susține președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. Aflat în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, acesta a explicat că, potrivit procedurii, ulterior candidații urmează să fie verificați etic și financiar, iar dacă vor avea un aviz pozitiv din partea Comisiei Vetting, mandatul va fi validat de CSP, iar candidatura, înaintată șefei statului.
Radu Osipov: „ÎN CONTEXT” e Dumitru Obadă, președintele CSP. Domnule Obadă, bun venit la Moldova 1. Așadar, ați preluat această funcție recent, ați primit cele mai multe voturi din partea breslei la adunarea procurorilor. Întrebarea mea este următoarea, pentru că am discutat „ÎN CONTEXT” și se discută și în spațiul public despre o eventuală rezistență din partea sistemului judiciar. Care este părerea colegilor Dumneavoastră despre Vetting și părerea Dumneavoastră?
Dumitru Obadă: Da, într-adevăr, suntem acum supuși evaluării externe. Există o lege specială în acest sens. Opinia mea și deci feelingul interior din Procuratură într-adevăr este o oarecare îngrijorare. Or este evaluarea externă a integrității etice și financiare. Cu toate acestea, trebuie să remarc că colegii așteaptă în cele din urmă inițierea acestei proceduri și lansarea plenară a Vettingului în Comisia numărul trei.
Ne dorim și noi, în Consiliul Superior al Procurorilor să avem finalitate în procedurile de Vetting demarate. Or este extrem de important să avem cât de curând posibil lansat Colegiul de selecție și evaluare a procurorilor și Colegiul de disciplină și etică. Iarăși vreau să remarc că pe lângă raportul Comisiei Vetting există contra balanțe legale. Urmează Consiliul Superior al Procurorilor să valideze sau eventual să invalideze concluzia oferită de către Comisia Vetting. De asta chemarea mea față de întregul corp de procurori e să participe cu încredere în acest exercițiu. Evident, nu este unul simplu, dar trebuie să depunem maximă inteligență pentru a oferi răspuns la toate întrebările care vor fi adresate. Ulterior, Consiliul se va pronunța.
Radu Osipov: Ce priorități aveți la CSP și cum aveți de gând să abordați, de exemplu, interimatele din procuraturile regionale sau specializate?
Dumitru Obadă: Într-o ședință anterioară din luna ianuarie, am trasat 10 priorități ale Consiliului Superior al Procurorilor pentru anul 2024, care au fost aprobate. Urmează inclusiv să le dezbatem la 23 februarie, când vom avea Adunarea Generală a Procurorilor. Evident, prioritatea numărul unu este definitivarea și încheierea concursului la funcția de procuror general. Doi, sunt constituirea și lansarea Colegiilor de selecție și evaluare a procurorilor și Colegiului de disciplină și etică. Trei, ar fi viabilitatea și operaționalizarea inspecției procurorilor. Or, potrivit reglementărilor din anul 2023, inspecția de la procurorul general a trecut în subordinea CSP.
Iată care sunt instrumentele cheie pe marginea cărora ne focalizăm actualmente atenția. Dacă avem aceste subiecte clarificate, atunci putem gestiona eficient și politica de cadre pe interiorul procuraturii.
Radu Osipov: Foarte multe neclarități privind acest concurs pentru funcția de procuror general. Cum s-a întâmplat săptămâna trecută că nu au venit avizele de la SIS, CNA și ANI?
Dumitru Obadă: Trebuie să fac o precizare. Avizele de la CNA, MAI și ANI au fost remise în termen, doar organul de control privind securitatea națională nu a remis. Dar nu este o sarcină simplă. Trebuie să remarc, or se investighează foarte amplu și complex identitatea și parcursul profesional și personal al fiecărui candidat. De asta, am amânat o singură dată. Chemarea noastră Serviciul de Informații și Securitate a luat-o în serios. Respectiv, în data de 5 februarie, astăzi, am putut examina plenar toate avizele corespunzătoare care sunt prescrise de regulament și de lege.
Radu Osipov: Încă un aspect. Legea pe care o examinează Parlamentul, votată într-o singură lectură. Din câte înțeleg, acest concurs se desfășoară potrivit Legii în vigoare. Problema este dacă va fi un vot, prin punctaj sau propriu-zis, prin vot din partea CSP, și avizul CSP a fost negativ pentru propunerea legislativă din Parlament.
Dumitru Obadă: Actualmente, suntem sub reglementările în vigoare care prescriu evaluarea exclusiv în bază de punctaj. Da, într-adevăr, legiuitorul a avut o inițiativă legislativă care a fost în lectură inițială adoptată. Ulterior, în cadrul avizării acestui proiect de lege, a fost retras pentru definitivare. Alte reguli nu avem decât evaluarea în bază de punctaj.
Cu referire la avizul CSP, membrii procurori au formulat o opinie care vizează evaluarea riscurilor care ar putea exista contra și pro noului mecanism care se propune a fi adoptat. Noi am optat pentru menținerea mecanismului actual în bază de punctaj, or acesta este unul mai previzibil din punctul nostru de vedere și oferă o posibilitate de departajare mai clară și mai previzibilă între candidați. Odată procesul fiind demarat, este rezonabil să fie menținute regulile prestabilite inițial. Pentru asta am optat și noi.
Radu Osipov: Ce se va întâmpla dacă nu va fi ales un procuror general în acest termen de 6 luni, pentru că a fost lansat concursul pe 23 octombrie? Ce urmează dacă nu se reușește?
Dumitru Obadă: Suntem acum la etapa interviului. În 22 februarie urmează să intervievăm toți cei patru candidați, în ordine alfabetică. După care Consiliul urmează să determine cine dintre candidații intervievați are cel mai mare punctaj. Persoanele urmează să fie supuse procedurii de Vetting. Cel mult doi candidați urmează să fie înaintați Comisiei de Vetting sau cel puțin unul, depinde deja, o să vedem care va fi departajarea scorului între candidații intervievați. Din acel moment inclusiv este sarcina Comisiei Vetting de a acționa prompt și de a oferi un răspuns: da sau nu, este integru financiar și etic candidatul propus sau nu?
Da, legea prescrie termenul de 6 luni care intervine în luna martie. Cu toate acestea, eu sunt convins că și legiuitorul este conștient de eventualele variabile care pot interveni pe durata Vettingului. Este un proces de durată. Eu presupun că pe durata lunii martie vom avea opiniile respective și vom putea propune președintelui țării candidatul cu cel mai mare punctaj.
Radu Osipov: Logica Vettingului pentru două persoane. E posibil ca un candidat, care are cel mai mare punctaj, să nu treacă de această Comisie care evaluează integritatea financiară?
Dumitru Obadă: Sigur că este posibil. Or Comisia este independentă și are criteriile sale prestabilite. Noi, în cadrul concursului la procuror general nu verificăm integritatea financiară a candidatului. Or această etapă și acest filtru etic și financiar ține de Comisia Vetting. Este o lege specială, sunt prevederi speciale, este o Comisie independentă care intervine foarte profund în tot profilul financiar al candidatului. Și de asta este sarcina Comisiei de a oferi un verdict pe marginea acestor aspecte.
Radu Osipov: Și foarte important, la fel de important, pentru că există îngrijorări și în rândul persoanelor care urmăresc din societatea civilă ce se întâmplă cu reforma justiției. Unii consideră că există portițe deschise pentru ca să fie ales un procuror general din afara concursului. Există această portiță? E posibil ca următorul procuror general să nu fie unul dintre acești patru candidați care au fost acceptați la proba interviului?
Dumitru Obadă: Noi avem un concurs în derulare, avem un regulament și o lege care prescrie clar care sunt regulile. Nu putem examina alți candidați, trebuie să ne expunem până la urmă pe fiecare dintre cei care participă la acest concurs.
Alte reglementări, eventual prin nerealizarea concursului, ar putea fi încheiată această etapă și lansat un nou concurs cu anunțuri de rigoare. Trebuie să vedem și concluziile Comisiei Vetting pe marginea candidaților care vor fi propuși spre a fi promovați în această funcție.
Evident, variabile există. Evident, situații pot fi de orice fel. Dar la moment noi avem certitudinea concursului lansat. Avem candidații care participă și care au o așteptare legitimă de a avea o hotărâre în privința fiecăruia. Ceea cu ce ne vom ocupa noi în perioada imediat următoare.
Radu Osipov: Domnule Obadă, vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat să discutăm în această seară. Vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.
Dumitru Obadă: Vă mulțumesc și eu.