Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihail Sirkeli: Socialiștii și Grupul „Șor” lucrează împreună în interesul Kremlinului

Grupul „Șor” și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) sunt în aceeași barcă din punctul de vedere al deservirii interesului rusesc, interesului Kremlinului. Sub pretextul că apără interesele cetățenilor din UTA Găgăuzia, de fapt lucrează împotriva guvernării PAS și împotriva cursului european al Republicii Moldova. Opinia aparține jurnalistului portalului regional „Nokta”, Mihail Sirkeli, și a fost făcută pentru emisiunea „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

Radu Osipov: „ÎN CONTEXT” s-a conectat online Mihail Sirkeli de la portalul regional „Nokta”. Bună seara, domnule Sirkeli. Vedem, iată, această bătălie politică. A pornit de la niște cifre, niște cifre care contează și pentru bugetul național, și pentru bugetul autonomiei. A fost sau nu TVA-ul un privilegiu fiscal pentru Autonomia Găgăuză, un fel de subvenție din partea autorităților centrale?

Mihail Sirkeli: Bună ziua, Radu, și salut telespectatorilor. Deci, haideți să punem accentele corect. Deci, a fost un privilegiu, conform deciziei din 2015 privind transferarea acestui venit în bugetul local, cum ar fi TVA-ul din produsele produse și vândute pe teritoriul UTA Găgăuzia. Dar în același timp nu s-au transferat și obligațiile autorităților publice locale, adică ale bugetului regional din UTA Găgăuzia. Și iată, Parlamentul a făcut acest lucru și în Găgăuzia este prezentat că bugetul central, adică autoritățile naționale, Chișinăul, ne-a luat banii din bugetul local sau regional.

Tehnic vorbind, TVA-ul, adică TVA-ul din produsele și serviciile produse și vândute pe teritoriul Găgăuziei, cum venea în bugetul local, adică bugetul regional, așa și vine. Doar că acum a fost transferată și obligația de a restitui agenților economici acest TVA din bugetul regional. Doar atât. Și din punctul meu de vedere, tehnic vorbind, totul este ok. Dar bineînțeles, deputații din parlamentul local, adică din Adunarea Populară, nu sunt de acord cu acest lucru.

Radu Osipov: Cât de mult a contat faptul că Grupul „Șor” a reușit să câștige Autonomia Găgăuză, să se înrădăcineze acolo? Bineînțeles, nu fără ajutor din exterior.

Mihail Sirkeli: Sigur că este cel mai principal lucru. Altfel nimeni n-ar fi ridicat această chestiune în Parlamentul Republicii Moldova. Sigur că este vorba despre 100 și ceva de milioane de lei care ar putea fi cheltuiți de Gruparea „Șor” cum vor ei. Adică 300 de milioane de lei este venitul propriu al bugetului propriu din UTA Găgăuzia și acest buget, acele 300 de milioane de lei, au fost cheltuite de Comitetul Executiv cum a vrut Comitetul Executiv. Iată, a fost luată această decizie ca Comitetul Executiv condus sau acaparat, capturat de Gruparea „Șor”, să nu aibă aceste resurse. Eu cred că aceasta a fost problema numărul unu care a fost soluționată sau Parlamentul sau autoritățile naționale, PAS-ul au vrut să o soluționeze.

Radu Osipov: Cum considerați, de ce socialiștii au sărit în apărarea bugetului local, regional, gestionat de Comitetul Executiv controlat de Grupul „Șor”? Sunt ei aliații Grupului „Șor” sau pur și simplu văd cum acest grup le fură pământul de sub picioare? Adică până acum Găgăuzia era o mașinărie de vot pentru PSRM, iar lucrurile s-au schimbat în ultima vreme.

Mihail Sirkeli: Eu, observând ce se întâmplă în Găgăuzia, văd că ei lucrează în aceeași direcție, doar că au roluri diferite. Deci, socialiștii sunt varianta soft a partidului, a Grupării „Șor”, adică nu sunt implicați în scheme criminale, cum a fost implicată Gruparea „Șor”, evident, cel puțin nu avem dovezi în privința asta. Dar, din punctul de vedere al deservirii interesului rusesc, interesului Kremlinului, sigur că sunt în aceeași barcă. Deci ei lucrează în aceeași direcție împotriva cursului european al Republicii Moldova și împotriva guvernării PAS. Doar că rolurile sunt împărțite și ei apărând, cică, interesele Găgăuziei, de fapt, apară interesele Grupării „Șor”, în cazul dat, din punctul meu de vedere.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru această discuție.

Citește mai mult