Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Octavian Țîcu: Rusia vrea deturnarea votului proeuropean și unionist

Rusia atacă Republica Moldova cu propagandă de război. Principalele ținte ale falsurilor sunt îndreptate împotriva României și Uniunii Europene. „Calul de bătaie este grupul Șor” - consideră Octavian Țîcu, deoarece Kremlinul vrea să instaleze la Chișinău un guvern marionetă. Riscul este totuși o alianță hibridă după alegerile din 2025. Rusia va face tot posibilul ca să-și infiltreze oamenii la conducerea Republicii Moldova, fie ei proruși, fie neutri, fie proeuropeni. Iată de ce proeuropenii veritabili ar trebui să-și unească forțele.

PUBLICITATE ROMÂNOFOBĂ PE REȚELE

Radu Osipov, jurnalist Moldova 1: Grupul Șor face propagandă anti-România și anti-UE potrivit manualului semnat de Maria Zaharova. Numele lui Șor apare în postări plătite pe rețele. Deși este considerat instrumentul Kremlinului, el pozează în apărătorul statalității. Aceste postări sunt niște mesaje bilingve în română și rusă, în care Șor raportează intervenția României în Republica Moldova.

Leanca Lașco-Rață, jurnalistă Moldova 1: Moldova Fără Bariere este pagina care pulverizează falsurile lui Șor. Acest nume l-a primit în septembrie anul trecut, dar a fost creată mai devreme cu două luni, în iulie, cu altă denumire - Râs și Voie Bună în Moldova.

Una dintre postări: Intervenția României în Moldova. PAS și Maia Sandu ar fi ajutat la creșterea influenței românești, ceea ce ar fi trădare națională. Sunt spusele lui Șor relatate la persoana a treia de autorii anonimi ai paginii Moldova Fără Bariere. Aceștia denunță dubla cetățenie a președintei Maia Sandu, a șefului de parlament Igor Grosu și a altor funcționari.

Narațiunea rusească enunțată de „portavocea” Externelor de la Moscova, Maria Zaharova: Guvernanții de la Chișinău renunță la suveranitatea Republicii Moldova pentru că au și cetățenia română. Totuși dubla cetățenie moldo-română este legată tocmai de ceea ce face astăzi Rusia. Rusia anexează teritorii, ridică forțat oameni de la casele lor. În cel mai bun caz, le interzice să trăiască în orașele sau satele ocupate, iar în cel mai rău caz, îi elimină fizic. Redobândirea cetățeniei române este un drept pe care îl au fii și nepoții basarabenilor care au pierdut calitatea de cetățean român din cauza ocupației sovietice din 1940. De altfel, Declarația de Independență care este legea supremă în Republica Moldova condamnă această anexare abuzivă.

În aceeași listă apar și funcționari români de peste Prut. De exemplu, guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, sau șeful Misiunii civile de securitate a Uniunii Europene, diplomatul Cosmin Dinescu, și alți consultanți din uniune care asistă guvernul de la Chișinău.

De fapt, toate țările membre și-au cedat o parte din suveranitate atunci când au acceptat integrarea în proiectul european. Ce nu înțeleg rușii - că a fost o alegere, adică de bună voie și nesilite de nimeni.

În alte postări, anonimii de la Moldova Fără Bariere lansează mesaje anti Uniunea Europeană și pro Uniunea Economică Eurasiatică. Țările UE sunt principalii noștri parteneri comerciali cu peste 65 la sută, cota de recepție a exporturilor moldovene. Așa-numita Uniune Eurasiatică există doar cu denumirea. În practică, este un spațiu economic în care Rusia îi poate șantaja pe alții ca să-i țină pe orbita ei, cu embargouri și manipulări energetice.

Datele facebook privind transparența arată că anonimii fără bariere au cheltuit pe publicitate cel puțin 700 de euro pentru a replica tezele din manualul semnat de Zaharova și agențiile speciale rusești care acum doi ani își făceau calcule să ia Kievul și scenarii cum să ocupe Republica Moldova, cu forța sau printr-un regim marionetă.

RUSIA NE ATACĂ POLITIC PE TREI FRONTURI

Radu Osipov: Domnule Țîcu, aveți lecțiile de pe facebook, trebuie să recunosc: Nu le urmăresc întotdeauna, dar aș vrea să avem o conversație despre aceste teze pe care le scriu Externele rusești. Iată, România ocupă Moldova și nu vorbesc de Moldova lui Cuza, ci de Republica Moldova. A încolțit această sămânță la noi, care este grupul țintă? De ce totuși se insistă pe aceste mesaje românofobe?

Octavian Țîcu, istoric și politician: De fapt, lucrul ăsta se întâmplă de 30 de ani. Până la Șor au mai fost agrarienii cu Sangheli și Lucinschi. După a fost regimul Voronin care a înrădăcinat de fapt sau mai bine zis, a reactivat această suită de argumente sovietice, pentru că de fapt aici sunt mai multe împreună. În primul rând, că Moldova ar fi apărut înaintea României, că România ar fi ocupat Basarabia în 1918, și multe alte argumente care reapar de fiecare dată în condițiile în care noi încercăm cumva să ne rupem de influența rusă. După, a fost Igor Dodon prin excelență și acum este rândul lui Ilan Șor care, din punctul de vedere al acțiunii Kremlinului, este calul de bătaie cel mai important al propagandei putiniste.

Avem câteva acțiuni nuanțate ale Kremlinului din acest punct de vedere. Sunt trei tipuri de partid care, în fel diferit, acționează în spectrul nostru politic și public. Este partidul socialiștilor care cumva este văzut drept o rezervă politică din perspectiva faptului că a existat o alianță cu blocul Acum cândva și datorită acestor alianțe între PAS și PSRM la nivel regional: în raioane, în consiliile raionale și în cele municipale și așa mai departe. Mai este o invenție recentă a Moscovei, mă refer la partidul MAN al primarului Ivan Ceban, unul de sorginte proeuropeană, deci dacă socialiștii lui Dodon nu vorbesc despre integrare europeană, cumva sunt neutri din punct de vedere al poziționării, MAN este prin excelență un partid care vrea să fie aproape de România, de Uniunea Europeană, este o altă schemă de a deturna votul proeuropean și unionist.

Și este fostul partid „Șor” sau variațiunile sale, căci sunt mai multe, care sunt vârful de lance al propagandei putiniste în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Acești oameni care sunt în conflict cu legea, care dispun de finanțări substanțiale pentru... și-au asumat acest repertoriu legat în primul rând de faptul că Republica Moldova și România sunt două state diferite, care au identități diferite, că cetățenia (română) este periculoasă. Dar dacă ne uităm atent la acest limbaj antioccidental și antiromânesc, a apărut încă în perioada protestelor din 2022: Sclavii Uniunii Europene, ai Statelor Unite. Adică alții decid pentru noi, că de fapt suntem o țintă predilectă a Occidentului în războiul împotriva Rusiei și multe alte chestiuni, invazia românilor și așa mai departe.

PRIMA ÎNCERCARE CURAJOASĂ SĂ NE RUPEM DE LUMEA RUSĂ

Radu Osipov: Dar se vede clar că aceste declarații sunt semnate de fapt de Maria Zaharova. Dacă ar fi să intrăm acum pe youtube-ul Ministerului de Externe al Rusiei și să urmărim briefing-urile Mariei Zaharova, practic ei nu fac nimic altceva decât să repete ce spune ea în fața jurnaliștilor ruși.

Octavian Țîcu: Așa e. Aici avem câteva paliere. Eu m-aș opri la trei. Primul este deci această încercare a noastră de a ne rupe de lumea rusă, evident o primă încercare curajoasă, cred eu, din ultimii 30 de ani și care evident deranjează Moscova, și care este văzută împreună cu această înclinare antioccidentală, antiamericană și care face parte dintr-un repertoriu al propagandei de război.

Al doilea lucru este legat propriu-zis de România, pentru că, în 30 de ani, Rusia a vegheat în mare parte și cel mai mare pericol pentru ea a fost reunirea celor două state românești. Și aici Moscova a lucrat încercând să distrugă, pe de o parte, partidele unioniste, să dezbine partidele proeuropene și cele unioniste, să inoculeze același tipar de argumente care erau încă în perioada sovietică, legate de relațiile prietenești între Moldova și Rusia de-a lungul timpului, și asta este evident.

Pe de altă parte, mai există un tip de propagandă de război, hibridă, extrem de periculoasă, legată de aspectul identitar, care continuă să se ducă. Și văd foarte multe postări, deci văd foarte multe... în lumea virtuală, foarte multe campanii și postări legate de chestiunea identitară. Adică „Moldova” scrisă cu grafie chirilică, cum era în perioada sovietică, adică în limba „moldovenească” și în alte limbi, inclusiv în engleză. S-au activat foarte mulți dintre oamenii care anterior au făcut campanii electorale în favoarea partidelor proruse, care publică, distribuie, tirajează tot ce este legat de relația Moldova-România, de Moldova-Moldova, unde era, cine era Ștefan cel Mare și scot din contextul românesc diferite declarații ale istoricilor români, arătând faptul că de fapt moldovenii și românii ar fi două popoare diferite. Deci astea fac parte toate împreună dintr-o suită de acțiuni pe care Rusia le are anume pentru spațiul românesc.

RUSIA, ÎN RĂZBOI HIBRID CU TOATĂ EUROPA

Octavian Țîcu: Să fie clar, nu doar noi suntem în acest război hibrid - toate statele Uniunii Europene, și balticii își au retorica lor legată de statutul relațiilor cu Rusia, Polonia, Ucraina este contestată ca stat nu doar în condiții de război, dar și din punct de vedere istoric, deci arătându-se că de fapt teritoriile ucrainene ar fi teritorii date de Rusia.

Radu Osipov: În primele săptămâni, luni de război, au apărut acele dezvăluiri făcute de Dosier și Rise Moldova cu scenariile Rusiei pentru Republica Moldova, erau acolo mai multe, fie (să ne ocupe) prin regimuri marionetă, fie doar să anexeze regiunea transnistreană și explicația era că populația din Republica Moldova nu ar accepta un regim prorus, și acest lucru ar putea cumva să împingă Basarabia, malul drept, înspre România. Până la urmă, aceste scenarii vin chiar de la Moscova, nu de la Chișinău.

Octavian Țîcu: Moscova de fapt a avut de la bun început ideea anexării Republicii Moldova, pentru că spera foarte mult la prăbușirea Ucrainei. Eu cred că planul militar era bine întocmit, pus la punct. Odată cu căderea Ucrainei, s-ar fi activat contingentul militar, așa-numitul grup operațional al trupelor ruse din regiunea transnistreană, care urma să defileze până la Chișinău în condițiile în care aici ar fi fost așteptați de diferiți mercenari politici și putiniști. Rusia în 30 de ani a împiedicat dezvoltarea unui sistem de apărare al Republicii Moldova prin neutralitate.

Acum lucrurile s-au schimbat pentru că Ucraina a rezistat și ținta principală de acțiune a propagandei putiniste sunt alegerile din Republica Moldova: alegerile parlamentare, alegerile locale, alegerile prezidențiale. Am văzut deja cum au acționat în alegerile locale, este un precedent foarte periculos, pentru că dincolo de faptul că majoritatea proeuropeană nu s-a impus în aceste alegeri locale, dincolo de aparență, a apărut pericolul guvernărilor hibride între PAS, un partid proeuropean și partidul putinist al socialiștilor sau de alte facturi, MAN și așa mai departe.

Radu Osipov: Vreau să rămânem la acest subiect și la precedentul alegerilor locale, și la precedentul Șor. Revenim la discuție.

ȘANSA LUI ȘOR, S-A SCHIMBAT NUMELE, BANII AU RĂMAS ACEIAȘI

Radu Osipov: Așadar, precedentul Șor a generat dezbateri publice în termenii Securitatea națională versus Democrația. Comisia de la Veneția motivase că scoaterea în ilegalitate a unui partid este o soluție de ultimă instanță și este justificată când securitatea statului e în pericol. Până la urmă formațiunea Șor a fost declarată anticonstituțională din cauza finanțării tenebre din afară și a acțiunilor subversive.

Decizia Curții Constituționale a fost aplicată de Parlament prin amendamente la Codul electoral și Legea partidelor din mai multe încercări. Însă grupul „Șor” s-a reorientat și a inventat partidul „Șansă”. Circuitul banilor a rămas, s-a schimbat doar denumirea. „Șansă” a fost scos din alegerile locale pe ultima sută de metri, printr-o decizie politică, motivată de informațiile serviciilor speciale.

Acum patru zile, de exemplu, agenții de investigație și procurorii speciali au ridicat 800 de mii de lei, bani tenebri, în mare parte introduși din afară. Perchezițiile au avut loc la Primăria Orhei, orașul care este considerat baza operațională a grupului „Șor”. Banii erau destinați pentru un anumit partid, poliția nu a nominalizat, dar a explicat că erau împărțiți în pachete și plicuri: pentru organizațiile teritoriale, angajații primăriei, campania electorală și pentru demonstrații violente.

Reținuți, o angajată a Primăriei Orhei și un etnic găgăuz. Partidul „Șansă” și primărița sau, mai nou, primara de la Orhei, Tatiana Cociu, figurează în lista Serviciului de Informații drept asociați ai lui Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova, dar stabilit în Israel. Există de altfel și o cerere de extrădare.

Mihaela Culcinschi, jurnalistă Moldova 1: Amendamentele la Legea partidelor aprobate de Parlament au intrat în vigoare săptămâna trecută și introduc în această ecuație justiția. Dacă o formațiune politică este finanțată netransparent sau manipulează rapoartele financiare, va fi suspendată pentru șase luni. Ministerul Justiției va solicita în instanță limitarea activității, fără mitinguri, fără drepturi electorale, fără campanii publice. Restricțiile se ridică doar dacă partidul respectiv se conformează legii. În caz contrar, Ministerul Justiției va merge din nou în instanță și va cere dizolvarea partidului. În acest fel, precedentele Șor de la Curtea Constituțională și „Șansă” din alegerile locale oferă un mecanism legislativ, ca alte partide să nu repete același mod de a face politică.

JUSTIȚIE LA SUPERLATIV

Radu Osipov: Domnule Țîcu, spuneați despre alegeri și am văzut că partidul care nu a fost nominalizat de poliție se pregătește de alegeri. Acest grup „Șor”, care ar fi scopul lui pentru prezidențiale sau referendum, cel mai probabil vor fi ambele la toamnă, în aceeași zi? Considerați că mecanismul introdus în Legea partidelor va funcționa? De obicei, subversivismul rusesc găsește căi.

Octavian Țîcu: Noi de fapt nu duceam lipsă de legislație și de interdicții. Chestiunea era aplicarea acestor legi. Eu am fost primul în Parlamentul Republicii Moldova care am propus scoaterea partidului „Șor” în afara legii imediat după raportul procurorului Stoianoglo, atunci când a constatat că este o grupare criminală. Și lucrul ăsta putea să fie, să se întâmple mult mai devreme. Faptul că nu există pedeapsă și nu există condamnări îi încurajează pe alți oameni să devină complicii acestor criminali care se află și în Parlament, și în afară, și oriunde. Uitați-vă cu ce ușurință reușește să se organizeze-reorganizeze Șor în diferite partide politice, ușurința cu care găsește oameni dispuși să riște, sumele enorme pe care le-am văzut și noi. În condițiile sărăciei în care suntem, ei pescuiesc printre cetățenii Republicii Moldova voturile care de fapt ar trebui să fie proeuropene.

Problema cea mai importantă este lipsa condamnărilor liderilor celor mai importanți ai partidului „Șor”. Acum s-a creat și un paradox pentru că pe rol sunt dosare împotriva partidului „Șor” care de fapt nu mai există. Este radiat și nu există cauză care să fie judecată din punctul ăsta de vedere. Deci aici sunt foarte mari sincope. Nu există condamnări în cazul Marinei Tauber, Reghinei Apostolova, care de nenumărate ori au rămas fără imunitate, inclusiv eu personal de două sau trei ori am votat în Parlament ridicarea imunității, care nu s-a soldat cu nimic.

În condițiile în care instrumentul justiției este în continuare în mâinile grupurilor oligarhice și putiniste, cred eu, că ei continuă să controleze sistemul de justiție - ăștia vor continua să se reproducă. De fapt, scopul principal al mașinăriei putiniste în Republica Moldova nu este războiul, este destabilizarea, specularea dificultăților legate de guvernare, aruncarea dificultăților pe care le au cetățenii Republicii Moldova în cârca Europei, a României și a Statelor Unite, în cârca Maiei Sandu, a guvernării PAS; și găsirea soluției magice care înseamnă de fapt revenirea guvernării de altădată, pentru că asta ar însemna, cum spune propaganda putinistă: gaz mai ieftin, curent mai ieftin, posibilitatea de a exporta și așa mai departe. Dar, în realitate, cetățenii trebuie să știe că va reveni grupul oligarhic-putinist care a fost înainte, lucrurile nu se vor mișca nicăieri și noi trebuie din punctul ăsta de vedere, să mergem înainte.

Justiția trebuie să aducă la finalitate dosarele, condamnările, Șor trebuie să fie extradat. Asta se referă apropo nu doar la liderii partidelor sau variațiunile partidelor create de Șor. Asta se referă la toți cei care au fost implicați de la începuturi în fraude, începând cu regimul Voronin, condamnarea lui Igor Dodon, a grupărilor socialiștilor. Am depus (la procuratură) împreună cu domnul Reniță dosarul Bahamas. „Kuliokul” lui Igor Dodon - deci ei sunt compromiși, așteaptă cu tot dinadinsul câștigarea alegerilor ca să revină înapoi la vechile scheme.

Noi suntem într-un impas acum. Ori regimul putinist și oligarhic își unesc eforturile și ne debarcă de la putere proeuropenii, și stopează procesul de integrare. Ori noi mergem mai departe cu toții, împreună, ne consolidăm forțele proeuropene și unioniste, și ducem la bun sfârșit opera de curățire a sistemului de justiție și a scoaterii partidelor politice, pentru că sunt mai multe. Gândiți-vă, Plahotniuc avea un partid până în 2019, acum are trei partide cu aspirații de a intra în spectrul politic, și mulți alții, oameni cu probleme de justiție care sunt în politică și care se comportă ca atare pentru că nu există pedeapsă.

Radu Osipov: Domnule Țîcu, vă mulțumesc mult pentru această discuție.

Octavian Țîcu: Cu mare drag.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult