Mihai Popșoi: Rusia trebuie să-și îndeplinească obligațiile internaționale cu privire la suveranitatea și integritatea R. Moldova
Rusia trebuie să recunoască realitatea și să-și îndeplinească obligațiile internaționale cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui interviu pentru Digi24. Oficialul moldovean a precizat că Federația Rusă nu este o amenințare iminentă grație efortului și sacrificiului enorm al vecinilor ucraineni.
„Nu este o amenințare iminentă grație efortului și sacrificiului enorm al vecinilor și prietenilor noștri ucraineni. Inițial, în primele săptămâni de invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, această amenințare era cât se poate de reală. De aceea, vom continua să creștem capacitățile noastre de apărare în măsura posibilităților bugetare, dar și să construim relații de parteneriat în domeniul de securitate cu toți prietenii și partenerii noștri, așa încât să creștem reziliența instituțiilor noastre”, a declarat Popșoi.
Ministrul Afacerilor Externe a menționat și problema prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, notând că Moscova depune eforturi constante pentru a se implica în treburile interne ale Chișinăului.Totodată, Popșoi a precizat că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană și alături de România.
„Angajamentul Federației Ruse asumat la summitul O.S.C.E. de la Istanbul din 1999, nu este respectat și implementat nici până astăzi, dar cetățenii, o bună parte dintre ei, dacă veți avea ocazia să mergeți să-i întrebați, foarte mulți dintre ei înțeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România și acest lucru este firesc. Schimbarea demografică, cetățenii înțeleg unde este viitorul economic, unde este prosperitate, pace, liniște și unde este război, încălcarea drepturilor omului. Cetățenii discern aceste lucruri destul de clar. E adevărat că trebuie să depunem eforturi diplomatice pe extern și eforturi pe intern, să fim cât se poate de atractivi pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului”, a afirmat ministrul.
Întrebat dacă R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în anul 2030, Popșoi a spus că acest termen este realist, având în vedere că unele state membre au avut o perioadă de negociere a aderării lor mult mai scurtă. Ministrul de resort a menționat că autoritățile de la Chișinău trebuie să contribuie la procesul de reforme ample în toate domeniile de activitate.
„Trebuie să fim sinceri, va depinde de capacitatea noastră de a implementa aceste reforme, de capacitatea umană, capacitatea tehnică, așa încât să livrăm acea aproximare a legislației, acele reforme structurale de care este nevoie în diverse domenii, începând de la justiție până la agricultură, așa încât să fim competitivi, să fim pregătiți pentru a fi membră a Uniunii Europene. Și da, această perioadă este una realistă”, a conchis Popșoi.