AIPA, în dialog cu agricultorii din Hâncești: Oportunități de finanțare a subvențiilor pentru 2024
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat o campanie de informare în cadrul căreia specialiștii instituției poartă discuții cu potențialii beneficiari din raioanele țării privind oportunitățile de finanțare pentru anul 2024, inclusiv absorbția corectă a fondurilor acordate de partenerii de dezvoltare. La sesiunea desfășurată în raionul Hâncești au participat peste o sută de agricultori.
Ion Brânză din satul Sărăteni, împreună cu fiul său, gestionează peste șase sute de hectare plantate cu grâu, orz, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Fermierul spune că ultimii doi ani au fost cei mai grei din cauza secetei, dar și a prețurilor mari la imputuri și semințe. A fost nevoit să se împrumute cu patru milioane de lei pentru a începe lucrările de primăvară. Acum, așteaptă să primească subvențiile din partea statului.
„Dosarele sunt primite, acceptate, dar nu sunt debursați încă banii. Le așteptăm ca nu știu ce, pentru că noi nu avem cu ce începe lucrul deloc, o să luăm puțină motorină”, a declarat Ion Brînză, agricultor.
Subvențiile oferite îi ajută pe agricultori să-și dezvolte și să-și modernizeze afacerile.
„Mă ocup de 20 de ani cu oieritul și până acum m-am confruntat cu greutăți, dar de când beneficiem de niște subvenții de la stat, am început să ne dezvoltăm, să mărim efectivul, urmează să facem niște condiții”, a relatat Vitalie Cocieru, fermier.
„Începem foarte greu, cu lipsă de motorină, de semințe, ni le dau în datorie firmele care ni le realizează, acesta este un avantaj probabil la moment. Nu este ușor, dar nu lăsăm mâinile în jos”, a declarat Ștefan Vlas, producător.
„Am moștenit o plantație de viță-de-vie de la părinți, am început cu trei hectare, am ajuns astăzi la zece hectare. Este foarte bine că cei de la AIPA ies în teritoriu, ne informăm din prima sursă, ne ușurează un pic scrierea acestor dosare”, a menționat Lidia Bezer, producătoare.
Începând cu 1 februarie, cinci echipe mobile cu specialiști de la AIPA merg zilnic în raioane și discută direct cu fermierii, cu autoritățile locale despre activitățile pe care vor să le dezvolte, inclusiv non-agricole, dar și îi familiarizează cu oportunitățile de finanțare.
„Avem interacțiune cu fermierii, fermierul trebuie să vină la agenție pentru a depune acel dosar sau din acest an avem posibilitate să-l depunem online pentru două domenii: rambursarea ratei la credit, dar și pentru asigurarea riscului în agricultură. Le atragem atenția la erorile pe care le observăm noi că le fac fermierii în momentul depunerii dosarelor”, a relatat Diana Coșalîc, director adjunct AIPA.
„Campania de informare - 2024” cu sloganul „Agricultura și mediul rural - oportunități de subvenționare” va cuprinde fermierii din 35 de raioane ale țării.