Economic

Șase autorizații și certificate nu vor mai fi obligatorii pentru antreprenorii din R. Moldova. Guvernul continuă digitalizarea serviciilor

Interacțiunea antreprenorilor cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Centrul Național de Acreditare din Moldova (MOLDAC) și Institutul Național de Metrologie (INM) va fi simplificată. Șase dintre serviciile publice prestate de aceste instituții vor fi digitalizate, iar altele vor fi prestate în mod proactiv. Inițiativa legislativă a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit Ministerului Economiei și Digitalizării, în cadrul ANRCETI se digitalizează eliberarea permisului tehnic pentru utilizarea stațiilor de radiocomunicații și depunerea notificării de către persoana fizică sau juridică care intenționează să furnizeze servicii poștale.

La MOLDAC, actul de acreditare a organismelor de evaluare a conformității nu va mai fi un act permisiv obligatoriu pentru antreprenori și va fi prestat digital prin platforma instituției, iar la INM va putea fi solicitat digital certificatul de aprobare de model și buletinul de verificare metrologică.

Inițiativa de adaptare a cadrului normativ face parte din planul de digitalizare a 75% a serviciilor de care beneficiază mediul de afaceri, până la finele anului 2024, și prestarea a 100% de servicii publice în format digital, până în 2030.

Citește mai mult