Referendum privind integrarea europeană: Președinția organizează consultări publice cu reprezentanții partidelor politice
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, organizează astăzi, 8 februarie, consultări cu reprezentanții partidelor politice privind subiectul referendumului. La discuție au fost invitate majoritatea partidelor politice cu excepția formațiunilor afiliate lui Ilan Șor, a precizat pentru Radio Moldova serviciul de presă al Președinției.
Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), fostul premier Ion Chicu, și Igor Dodon, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, ex-președintele Republicii Moldova, au criticat inițiativa președintei Maia Sandu. Ion Chicu a declarat pentru Radio Moldova că nu va merge la consultări deoarece acestea trebuia organizate mai devreme.
„Consultările cu poporul pe un subiect sau altul trebuie atunci când opțiunea pronunțată la plebiscit poate influența într-un mod sau altul decizia autorităților. Să admitem că poporul va vota NU la acest referendum, atunci ce se întâmplă, doamna Sandu o să schimbe și o să anuleze toate acțiunile de negocieri, de aderare? Nu cred. De aceea noi considerăm că aceste consultări doar sunt unele acțiuni menite să contribuie la campania electorală a doamnei președintă”, a declarat Ion Chicu.
Și Igor Dodon a declarat astăzi în fața participanților la protestul inițiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor că a refuzat invitația președintei Maia Sandu la consultări.
„Mai întâi declari că vrei referendum, faci consultări cu jurnaliștii și cu ONG-urile galbene și acum ne sunați pe noi. M-au sunat pe mine, pe Voronin (Vladimir - n.r.)”, a spus Igor Dodon.
La discuții a fost invitat și președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, care a afirmat că a acceptat invitația.
„Am confirmat prezența, ca întotdeauna, pentru că în calitate de lideri ai partidelor politice trebuie să avem un dialog instituțional cu toate structurile - Parlamentul, Guvernul, Președinția, însă acum seara vedem niște reacții ale unor politicieni de stânga, pro-ruși, care au fost invitați și ei, iar lucrul acesta un pic ne bulversează, dar vom merge”, a declarat Dragoș Galbur.
Precizăm că, anterior, șefa statului, Maia Sandu, a avut asemenea consultări cu reprezentanți ai societății civile, organizații de tineret și jurnaliști.
Potrivit Agenției Servicii Publice, în țara noastră sunt înregistrate 81 de partide politice.