Social

Rata natalității în Republica Moldova este în continuă scădere

Natalitatea este în continuă scădere în Republica Moldova. Din 2014, numărul nașterilor s-a redus cu aproape 34%. În unele localități din nordul țării, decesele depășesc numărul nou-născuților. Se întâmplă din cauza migrației excesive a populației de vârstă reproductivă, dar și a căsătoriilor tardive. În satul Ivănești din comuna Alexăndrești, raionul Râșcani, în 2023 s-a născut un singur copil.

Cristina are 24 de ani și este mamă a doi copii. Aceasta înțelege reticența tinerilor atunci când este vorba de planificarea unui copil. Familia ei a locuit o perioadă în Chișinău, dar a revenit în sat, așa cum susține ea - pentru binele lor și al copiilor.

„În primul rând, tinerii nu prea doresc să locuiască în sat. Din cauza că nu sunt locuri de muncă, consideră că n-o să poată să întrețină un copil în mediul rural. Am decis să venim la țară, pentru că suntem mai aproape de părinți și ei ne susțin, ne ajută și am vrut ca ei să fie alături de nepoți. La țară, copiii sunt mai dezvoltați, văd cum cresc păsările, animalele și sunt aproape de bunei”, a relatat Cristina Zamă.

Din comuna Alexăndrești fac parte satele Ivănești, Cucuieții Noi și Cucuieții Vechi, cu o populație totală de 840 de persoane. Aici există primărie, un centru al medicilor de familie, o grădiniță și un gimnaziu, frecventat de peste o sută de elevi.

„Tineretul pleacă peste hotare, la muncă, și rămâne cu traiul în țările în care muncesc. Eu cred că acesta și este principalul motiv. Cu părere de rău, în anul 2023, avem doar trei copii născuți. Anii trecuți, am avut și șase, și opt copii născuți, chiar și 13. Ocupația de bază a cetățenilor, ca și în toate satele, este agricultura. Cu părere de bine, avem două întreprinderi cu capital străin care activează pe teritoriul comunei noastre”, a declarat Constantin Lașcu, primar al comunei Alexăndrești.

Grădinița din comună numără doar 21 de copii.

„Motivul principal este, în primul rând, natalitatea scăzută pe teritoriul acestor trei sate care se află în comună. Din an în an, se nasc tot mai puțini copii. Al doilea motiv este lipsa locurilor de muncă în comună, ca să atragem tinerii, ca aceștia să nu plece peste hotare”, a menționat Angela Zbîrciog, director interimar la grădinița din Alexăndrești.

„Natalitatea este mai mică, mortalitatea este mai mare. În unele familii, condițiile sunt foarte grele, mai ales că totul este scump. Nu au unde să muncească, să primească un salariu decent. Copilul trebuie îmbrăcat, trebuie dat la școală, să-i cumperi și de mâncare, în primul rând”, a spus Maria Mîrza, asistentă medicală.

Natalitatea este în scădere de trei decenii, principalul motiv fiind migrația, susțin experții. Unele raioane de nord au pierdut până la 40% din numărul total de persoane.

„Suntem în starea unei migrații excesive care cuprinde tot teritoriul, nu numai partea nordică a țării. Aceasta este de durată și persistă aproximativ trei decenii. De fapt, prin migrație, noi am pierdut mai mult de un milion de oameni. Aceasta confirmă datele care denotă că numărul populației s-a redus la 2,4 milioane”, a precizat Valeriu Sainsus, demograf.

În opt ani, natalitatea în Republica Moldova a scăzut cu peste 30 la sută. Statul încearcă să motiveze familiile să aducă pe lume mai mulți copii. Anul acesta, de exemplu, indemnizația unică la nașterea copilului a fost dublată, ajungând la 20 de mii de lei.

Citește mai mult