Sport

Ivorienii pot cuceri trofeul la ei acasă

Echipa națională a Coastei de Fildeș va avea ocazia să lupte pentru trofeul Cupei Africii pe Națiuni la ea acasă. Trupa lui Emerse Fae a învins Republica Democrată Congo cu 1-0 la Abidjan în cea de-a doua semifinală a competiției.

leparisien.fr
Sursa: leparisien.fr

Oaspeții au demarat cu toate motoarele turate la maximum și au perforat poarta echipei-gazdă în minutul 9, dar golul a fost anulat pe motiv de fault la portar. Congolezii au continuat într-o ușoară dominare teritorială pe toată durata partidei, dar ivorienii au rezistat și au căutat să lovească pe contraatac cu orice ocazie. Ei au izbutit să înscrie golul ce s-a dovedit a fi "al victoriei" în repriza secundă. Starul Borussiei Dortmund, Sebastien Haller, a finalizat cu o oarecare doză de noroc o acțiune pe aripa dreaptă încheiată cu o centrare de calitate a căpitanului de echipă Max Gradel.

"Anume aici, pe acest stadion, am suferit umilința cu Guineea Ecuatorială. După acel eșec am discutat între noi în sânul echipei. Ne-am spus multe lucruri față în față, iar astăzi suntem fericiți, pentru că am obținut calificarea în finală, dar a fost important să ne impunem anume aici, unde am pierdut acel meci de pomină cu 0:4." a spus după meci fotbalistul ivorian Franck Kessie.

Suporterii ivorieni s-au dat în spectacol sărbătorind efuziv calificarea echipei lor în finală.

În cealaltă semifinală, Nigeria s-a impus în fața Africii de Sud abia în seria penalty-urilor de departajare. A fost 1:1 după cele 90 de minute ale timpului regulamentar, golurile fiind însă marcate tot din lovituri de pedeapsă de la 11 metri. Nigerianul William Troost-Ekong a transformat penalty-ul la mijlocul reprizei secunde, iar sud-africanul Teboho Mokoena a egalat în penultimul minut. În cele 30 de minute suplimentare nu s-a înscris nicvi un gol și astfel s-a ajuns în seria penalty-urilor de departajare, în care Nigeria s-a impus finalmente cu 4:2.

"Jucătorii sunt fericiți. Ei merită această victorie. Noi cu toții o merităm. Toți nigerienii! Suntem "Super-vulturii" verzi și merităm victoria." a afirmată după meci selecționerul Nigeriei, Jose Peseiro.

Finala mică a Cupei Africii pe Națiuni, adică meciul pentru locul 3, Republica Democrată Congo - Africa de Sud, se va disputa sâmbătă, iar finala mare, Coasta de Fildeș - Nigeria, duminică, ambele cu începere de la ora 22.

Dmitri Ciolacu

Dmitri Ciolacu

Autor

Citește mai mult