Economic

Tot mai mulți moldoveni preferă să achite cu cardul. Expert: Dimensiunea pieței a ajuns aproximativ la 170 de miliarde de lei

Tot mai mult cetățeni își achită cumpărăturile cu cardul. O analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță arată că piața cardurilor bancare din Republica Moldova, în ultimii trei ani, a cunoscut o creștere puternică. În 2023, plățile cu cardul au ajuns la aproape 170 de miliarde de lei, cu peste 25 miliarde de lei mai mult față de 2022.

Noi degrabă ajungem că 40 la sută din toți banii pe care-i primim pe card, achităm cu ei și nu-i scoatem în numerar. Încet încet cetățenii migrează de la plata în numerar la plata cu cardul bancar. Dimensiunea pieței a ajuns la aproape 170 de miliarde de lei, în creștere cu 25 de miliarde de lei, față de anul precedent. E o creștere spectaculoasă, însă mai mică decât în 2022, dar trei ani de zile noi avem o dublare a pieței. Dacă în 2020, erau 84 de miliarde de lei, acuma avem 170, de două ori mai mult”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Cetățenii spun că plățile cu cardurile bancare sunt mai convenabile. Totuși, oamenii au o reticență în ceea ce privește plata pentru produsele procurate online. Unii, în schimb, nu văd siguranță în plățile cu cardul.

Destul de des, în general e mai simplu decât cu cash-ul, mai convenabil. Mai mult online fac cumpărături pentru automobil, în general nu prea fac cumpărături online. Prefer să merg direct la magazin, să văd cu ochii mei, să ating cu mâinile”.

Atâta timp cât am bani pe card, îi folosesc pe aceștia de pe card”.

Nici într-un fel nu-l folosesc. Mai sigur mă simt atunci când am bani cash”.

Cu cardul desigur, ca să dăm și statului un ajutor economic”.

Cash-ul foarte rar îl folosesc, doar în momentul când mi se cere cash, pentru servicii de curățenie sau altceva. Majoritatea online din străinătate, dacă produsele sunt de pe loc prefer să merg să le văd, să probez”.

Datele analizate de Veaceslav Ioniță mai arată că, în 2023, cumpărăturile online ale moldovenilor au ajuns la aproape 45 de miliarde de lei. Totuși, nu toate achizițiile au fost plătite cu cardul.

26,7% sunt achitările online, procurările online și de peste hotare, inclusiv achitarea facturilor și altor obligații financiare. Șase miliarde de lei sunt achitarea cu cardul, dar la livrare ele sunt văzute ca achitarea la post-terminal și noi credem că e achitare la magazin, dar de fapt e achitarea la client acasă. Și circa 12 miliarde de lei sunt achitarea în numerar. Ar fi bine ca treptat să încurajăm cetățenii să facă achitarea cu cardul sau să achite online, lucru care ne va permite să ușurăm tranzacțiile, dar trebuie să venim și în întâmpinarea cetățenilor”, a conchis expertul.

În 2023 moldovenii au realizat 40 de milioane de tranzacții cu cardurile bancare. Valoarea unei tranzacții anul trecut a constituit, în medie, 557 de lei prin intermediul internet banking și 508 lei - comerțul online.

Citește mai mult