Internațional

Zi de doliu la Harkov, în memoria celor decedați în urma unui atac masiv lansat de ruși

Zi de doliu în orașul ucrainean Harkov, unde șapte oamenii au fost uciși într-un bombardament masiv lansat de invadatori. Totodată, trupele ruse au întreprins noi atacuri cu drone asupra Kievului și sudului Ucrainei, rănind câteva persoane și avariind o conductă de gaz și clădiri rezidențiale în orașul-port Nikolaev. Iar la Moscova soțiile bărbaților aflați pe câmpul de luptă continuă protestele. Femeile cer întoarcerea acasă a soților lor și încetarea ostilităților. Este al 10-lea miting care se desfășoară săptămânal la mormântul soldatului necunoscut. Soțiile militarilor spun că vor continua până își vor vedea soții și feciorii acasă.

Dronele rusești Shahed, de fabricație iraniană, continuă să lovească localitățile ucrainene. Forțele rusești au bombardat regiunile Kiev, Vinnița, Jitomir, Kirovograd, Nikolaev, Cerkasî, Odesa, Dnipropetrovsk și Herson. Potrivit armatei ucrainene, 40 dintre cele 45 de drone au fost distruse.

În orașul Harkov a fost decretată zi de doliu în legătură cu uciderea a șapte oameni în timpul unui atac rusesc asupra orașului. Trei dintre victime sunt copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 7 ani. O persoană rănită se află la spital cu arsuri grave, după ce invadatorii au țintit un depozit de petrol, iar incendiul a mistuit 15 case.

Ultimul val de atacuri vine în contextul în care cresc îngrijorările legate de starea apărării aeriene a Ucrainei. În timp ce Rusia menține presiunea prin atacuri cu drone și rachete în Ucraina, refacerea stocurilor de armament de apărare aeriană este blocată pe fondul unei dispute în Congresul Statelor Unite.

Între timp, Rusia își intensifică producția de drone. Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video care îl arată pe ministrul Serghei Șoigu, vizitând o fabrică de drone din Udmurtia și inspectând noi modele.

„Nimic nu se deteriorează în timpul aterizărilor sau a impactului, adică, rezistența a crescut foarte mult”.

Potrivit armatei ruse, de la începutul războiului, această întreprindere a crescut producția de drone cu 60%.

Între timp, la Moscova soțiile militarilor ruși din nou au depus flori la mormântul soldatului necunoscut de lângă Kremlin și au cerut întoarcerea soților lor acasă și încetarea ostilităților.

„Vedem că oamenii vin, cozile sunt mai lungi. Deci, acțiunea noastră este tot mai vizibilă. Mai mulți oameni știu despre această problemă, iar noi le deschidem ochii. În curând avem alegeri, iar președintele nostru mai are încă posibilitatea de a deveni nu un candidat al războiului, ci unul al păcii”.

„Sunt pentru încheierea războiului, să oprim aceste atrocități. Vreau ca toți oamenii să trăiască în pace: atât în țara noastră, cât și în alte țări”.

Mișcarea „Drumul spre casă” a soțiilor militarilor mobilizați este, probabil, în prezent, singura acțiune împotriva războiului din Rusia care nu a fost încă interzisă sau urmărită penal, deoarece se desfășoară sub forma unei comemorări a soldaților căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, participantele spun că sunt supravegheate și că primesc periodic amenințări pe rețele de socializare. Ieri trei jurnaliști au fost reținuți pentru scurt timp la Moscova, dar apoi au fost eliberați fără nicio acuzație. Au fost raportate rețineri și în alte orașe din Rusia.

Citește mai mult